fbpx

Obľúbený nápoj Slovákov bude drahší. Dôvodom je daň z cukru

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/benzoix

„Malinovka“, alebo sirupová voda, patrí medzi najobľúbenejšie nápoje Slovákov všetkých vekových kategórií. Nová daň z cukru, ktorú chce zaviesť vládná koalícia, môže tento bežný domáci nápoj poriadne predražiť aj o sto percent.

Daň z cukru je podľa dostupných informácií navrhovaná tak, že každý liter sladeného nápoja zdaní 20-timi centami. Pri sirupoch, ktorých výrobcovia štandardne odporúčajú riedenie 1:8, to vychádza násobne viac. Štát totiž zdaní každý liter obľúbenej malinovky, informujú topky.sk.

Ďalšie navýšenie cien nastane cez obchodné reťazce a ich maržu, ktorá sa počíta percentuálne z nákupnej ceny a pod vplyvom dane dane zvýši. Marža síce zostane percentuálne rovnaká, ale bude sa počítať z vyššej ceny.

Web sme.sk uvádza k tejto téme aj príklad v prípade vežného 0,7 litrového sirupu, ktorý v súčasnosti stojí v priemere dve eurá. Pri štandardnom odporúčaní riedenia si z neho urobíte približne šesť litrov malinovky, no spomínaná daň z cukru zdvihne jeho cenu o 1,20 eur (šesť krát 20 centov). Po pripočítaní dane DPH a marže obchodníka, ktorá sa už bude počítať z vyššej predajnej sumy, sa cena sirupu sa môže vyšplhať až na 4,40 eur a viac.

Dotkne sa aj sladených nealko nápojov

Daň z cukru sa bude týkať aj sladených nealko nápojov, radlerov, energetických nápojov a pravdepodobne aj ochutených acidofilných mliek. Štát takto ročne získa 95 až 100 miliónov eur a bude tiež bojovať proti obezite.

„Daň ako nástroj boja proti obezite je figový list. Vláda chce získať peniaze, pričom paradoxne zasiahne najmä nízkopríjmové skupiny a podporí nakupovanie v zahraničí. Chuť na sladké je nám prirodzená, nie je možné ju potlačiť daňou. Ak si spotrebitelia nebudú môcť dovoliť kúpiť obľúbený nápoj, siahnu po iných potravinách s obsahom cukru, ktoré zdanené nebudú,“ vyjadrila sa Lucia Morvai z Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd (AVNM).

Riaditeľ spoločnosti BUDIŠ Juraj Slaninka predstavám vlády neverí. „Keď sa pozrieme po okolí, zistíme, že celý segment sirupov de facto skončil a spotrebiteľ prešiel do iných foriem spotreby cukru. U nás je to vec tradície a zvyku, ale sirupy nie sú vhodné na zavedenie dane. Ak teda myslíme na to, že ich zákazníkmi sú najmä sociálne slabšie vrstvy obyvateľstva. Pretože prípadné zdanenie sirupov tak, ako ho nateraz v návrhu poznáme, postihne práve tieto vrstvy, “ hovorí. Podľa jeho slov absurdne pôsobí návrh zákona smerom k deťom, ktoré konzumujú cukor inak ako dospelí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie