fbpx

Na túto chorobu zomrie každý týždeň až 32 Slovákov. Lekári vyzývajú k prevencii

Ilustračná snímka (Zdroj: FREEPIK/freepik)

V dôsledku kolorektálneho karcinómu zomrie 32 Slovákov každý týždeň. Každoročný tragický prírastok pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka predstavuje až vyše 4000 ľudí ročne. Počet prípadov stúpa aj medzi mladými, výnimkou nie sú ani športovci.

Podľa informácií CNN, väčšina pacientov v mladom veku s kolorektálnym karcinómom nemá túto chorobu v rodinnej anamnéze. Lekári sa domnievajú, že hlavnou príčinou by mohla byť nezdravá strava a obezita, avšak mnohí pacienti dodržiavajú vegetariánsku diétu; niektorí sú dokonca maratónci.

Gastroenterológ a spoluzakladateľ Centra pre kolorektálny Dr. Robin Mendelsohn naznačuje, že sa „v 50. a 60. rokoch 20. storočia stalo niečo“, čo spustilo súčasné prípady rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí. Prognózy naznačujú, že do roku 2030 by sa mohol počet prípadov kolorektálneho karcinómu u osôb mladších ako 50 rokov takmer zdvojnásobiť a predpokladá sa, že tento typ rakoviny sa stane primárnou príčinou úmrtia ľudí vo veku 20 až 49 rokov, vysvetľuje portál startitup.sk.

Mendelsohn dodáva, že u mladých pacientov je častejšie diagnostikované pokročilé štádium choroby. Dôvodom je práve to, že nepodstupujú pravidelný skríning a môže trvať dlho, kým sa stanoví správna diagnóza po konzultácii s viacerými lekármi.

„V prípade výskytu rakoviny hrubého čreva v rodine, alebo pretrvávajúcich nešpecifikovaných tráviacich problémov, je dôležité nechať sa vyšetriť ešte pred päťdesiatkou,“ hovorí klinický onkológ MUDr. Tomáš Šálek.

Osveta o rakovine 

Organizácia Europacolon Slovensko každoročne v marci – mesiaci osvety o karcinóme hrubého čreva a konečníka, vyzýva k zodpovednej prevencii. Tohtoročná kampaň je zameraná na zodpovedný prístup k zdraviu „zrelých ročníkov“, motiváciu k pohybu, prevencii, skríningu a podporu pacientov vo všetkých krajinách EÚ, píše web nierakovine.sk.

Europacolon zároveň spoločne s ďalšími krajinami vyzýva na stiahnutie aplikácie „StepApp“, pomocou ktorej urobíte krok pre zníženie počtu úmrtí na rakovinu hrubého čreva.

Slovensko v prevencii zaostáva

„Je veľmi dôležité absolvovať test na okultné krvácanie v stolici, ktorý je v prípade pozitivity signálom na sériu ďalších odborných vyšetrení, medzi ktoré patrí v prvom rade kolonoskopia,“ vysvetľuje spoluzakladateľ o.z. NIE RAKOVINE Patrik Herman.

Prezident SGS prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. si na základe prieskumu Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS) myslí, že hlavným dôvodom u mladých je strach z bolesti. Hlavatý dlhodobo vyzýva k zavedeniu možnosti absolvovať kolonoskopiu v analgosedácii (alebo celkovej anestézii) bezplatne, ako súčasť jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

„V modernej Európe ide o štandard, Slovensko by nemalo zaostávať,“ uviedol.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie