fbpx

Negatívny vplyv vojny na Ukrajine rastie, povedal Erdogan. Chce samit s Ruskom

Na snímke vľavo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podávajú ruky na konci tlačovej konferencie v Istanbule v piatok 8. marca 2024. Vpravo ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP

Negatívny vplyv vojny na Ukrajine na okolitý región a svet ďalej silnie. V piatok to po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že Turecko je ochotné zorganizovať mierový samit za účasti Ruska. Podľa Zelenského je však najskôr nutné vypracovať mierový plán a až potom začať rokovania s Moskvou.

Erdogan so Zelenským hovoril o priebehu vojny, o bezpečnosti plavby po Čiernom mori či o obchode medzi oboma krajinami.

Turecko v minulosti napríklad vystupovalo ako prostredník pri rokovaniach o dohode, ktorá v rokoch 2022 a 2023 umožnila prepravu ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more do sveta. Do dohody boli zapojené vedľa Ankary aj Ukrajina, Rusko a OSN.

Po vypršaní dohody Ukrajina častejšie na export poľnohospodárskych produktov využíva trasy po Dunaji či pozemné cesty.

Podľa Erdogana dôsledky vojny na Ukrajine silnejú. „Sme pripravení hostiť mierový samit, ktorého by sa zúčastnilo aj Rusko,“ uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní so Zelenským turecký prezident. Zároveň vyjadril podporu ukrajinskej územnej celistvosti.

Podľa Zelenského by sa mal najskôr vypracovať mierový plán vychádzajúci z ukrajinských návrhov. Tie okrem iného požadujú úplný odchod ruských vojsk z napadnutej krajiny. Až potom by podľa Zelenského bolo možné začať rokovania za účasti Moskvy.

Kyjev už požiadal Švajčiarsko, aby usporiadalo konferenciu o mieri, ktorej východiskom by boli ukrajinské požiadavky. Moskva takýto postup označila za stratu času.

Zelenskyj pricestoval do Turecka v piatok popoludní SEČ. V Istanbule rokoval s Erdoganom a ďalšími tureckými predstaviteľmi. Okrem iného tiež navštívil lodenicu, kde sa pre Ukrajinu stavajú dve bojové plavidlá. Ukrajinská armáda tiež využívala bezpilotné prostriedky tureckej proveniencie Bayraktar, ktoré boli kľúčovou zbraňou v prvých mesiacoch vojny. Turecko však voči Rusku v súvislosti s konfliktom neuplatnilo sankcie a ďalej vedie s Moskvou rokovania.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie