fbpx

Uniesli najmenej 287 školákov. V Nigérii vyčíňali ozbrojenci

Na videosnímke vozidlá nigérijskej armády sú zaparkované v dedine Kuriga, kde boli unesené deti na severozápade Nigérie 7. marca 2024. Ozbrojenci zaútočili vo štvrtok na školu v regióne na severozápade Nigérie a uniesli odtiaľ najmenej 287 žiakov, uviedlo vedenie školy tamojším úradom. Ide o druhý masový únos v tejto západoafrickej krajine za menej než týždeň. Zdroj: TASR/AP

Najmenej 287 školákov, niektorí vo veku až osem rokov, zadržiavajú ozbrojenci, ktorí vo štvrtok skoro ráno prepadli ich školu v severozápadnom štáte Kaduna v Nigérii, uviedol v piatok pre CNN policajný hovorca.

Viac ako 300 študentov zajali vo štvrtok skoro ráno ozbrojení banditi na motocykloch, ktorí zaútočili na základnú a strednú školu LEA v obci Kuriga v okrese Chikun v Kadune, uviedol hovorca štátnej polície Mansur Hassan.

Niektorí študenti boli zachránení, ale 287 z nich zostalo s únoscami, povedal Hassan.

„Študenti boli unesení z priestorov školy vo štvrtok ráno okolo 8.00 h (miestneho času). Približne 287 študentov je stále v rukách banditov, 100 zo základnej a 187 zo strednej školy,“ povedal Hassan a dodal, že „vyše 300 študentov bolo pôvodne unesených, no niektorých sa podarilo zachrániť“.

Agentúra Reuters už skôr uviedla, že bolo unesených 227 detí s odvolaním sa na učiteľa, člena miestnej rady a rodičov nezvestných detí. Niekoľko ďalších správ vrátane Washington Post a miestneho predajcu hlásia číslo 287 s odvolaním sa na riaditeľa školy.

Guvernér štátu Kaduna Uba Sání vo štvrtok vo vyhlásení uviedol, že jeho vláda „robí všetko, čo je v jej silách, aby zabezpečila bezpečný návrat žiakov a študentov“ unesených.

Sani tiež povedal, že bol zabitý člen komunity, ktorý sa počas útoku stretla s únoscami, a dodal, že nigérijský prezident a poradca pre národnú bezpečnosť si boli vedomí situácie a v Kurige bude zriadený bezpečnostný výbor a vojenská základňa na posilnenie bezpečnosti v oblasti.

Štát Kaduna, ktorý na juhozápade hraničí s nigérijským hlavným mestom Abuja, zápasí s opakujúcimi sa incidentmi únosov banditov za účelom výkupného a v posledných rokoch bol svedkom niekoľkých masových únosov, a to aj v okrese, kde sa nachádza základná a stredná škola LEA.

Bude vás zaujímať

V roku 2021 bolo najmenej 140 študentov unesených ozbrojenými mužmi zo súkromnej strednej školy. K incidentu došlo len niekoľko mesiacov po tom, čo ozbrojenci uniesli približne 20 študentov zo súkromnej univerzity v dedine Kasarami v meste Chikun, z ktorých päť bolo zabitých po nedodržaní termínu výkupného, povedali rodinní príslušníci.

Nigérijská kancelária Amnesty International odsúdila únos a zároveň vyzvala úrady, aby prijali okamžité opatrenia „na zabránenie útokom na školy, na ochranu životov detí a ich práva na vzdelanie“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie