fbpx

VIDEO: Nad Gazou sa neotvoril padák debne s pomocou, pri dopade zabila päť ľudí

Na snímkach humanitárna pomoc od USA po prímerí v Pásme Gazy. Zdroj: X/@LensVeritatis

V Rafahu na juhu Pásma Gazy v piatok najmenej päť ľudí zabila debna s humanitárnym nákladom, ktorá bola zvrhnutá z lietadla. Zásielka so zásobami mala podľa stanice Al-Džazíra chybný padák a na mieste dopadu sa predtým zhromaždil dav Palestínčanov čakajúcich na humanitárnu pomoc.

Do Gazy letecky dodávajú zásoby Jordánsko, Francúzsko, Spojené štáty alebo Belgicko a Egypt. Nie je jasné, či išlo o jednu z týchto krajín, ktorej lietadlo bolo do incidentu zapojené.

Zábery na sociálnych sieťach zachytávajú vojenské lietadlo, ktoré z malej výšky zhodí niekoľko desiatok debien s humanitárnymi zásobami.

V druhej polovici videa vidieť, že najmenej v jednom prípade padák nefunguje správne a debna padá voľným pádom.

Medzinárodná koalícia v reakcii na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v pásme Gazy a viaznuce dodávky pomoci po zemi zintenzívnila snahy dostať do Gazy zásoby letecky. Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa v tomto smere najviac angažovalo Jordánsko, minulý týždeň svoje prvé letecké dodávky oznámili aj Spojené štáty alebo Belgicko.

V Rafahu na juhu Pásma Gazy je teraz najväčšia koncentrácia palestínskych civilistov, ktorých z iných častí oblasti vyhnali boje. Podľa odhadov Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) sa tam ukrýva takmer 1,5 milióna ľudí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie