fbpx

Vláda schválila novú daň. Slováci si po novom radikálne priplatia za vodu

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/wirestock

Vládna koalícia schválila s pripomienkami zmenu zákona, ktorou zavádza daň z pridanej hodnoty (DPH) za odbery podzemných vôd a za vypúšťanie odpadových vôd do povrchových vôd. Keďže daň je vo výške 20 percent, ihneď reagovala aj časť opozície, podľa ktorej si máme pripraviť peňaženky.

Nová daň sa podľa slov poslanca SaS Mariána Viskupiča dotkne úplne všetkých. Koalícia totiž zavádza zvýšenie poplatkov o daň z pridanej hodnoty (DPH) pre právnické osoby, teda pre vodárenské spoločnosti, v prípade ktorých sa zvýšia platby za odber pitnej vody pre občanov. Zmena sa týka taktiež pestovateľov a chovateľov, výrobcov tepla, prevádzkovateľov kúpalísk, liečebných a rehabilitačných zariadení a podnikateľov v priemysle a službách, píše web cas.sk.

Cieľom zmeny je stabilizácia výnosov pre správcu vodohospodársky významných vodných tokov určených na krytie ich ekonomicky oprávnených nákladov. Touto zmenou vláda zabezpečila, že podľa ustanovení zákona o vodách sa Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., stal príjemcom poplatkov za vypúšťané odpadové vody do povrchových vôd, informuje portál startitup.sk.

Vláda predpokladá, že vďaka zmene sa zvýšia príjmy do štátneho rozpočtu, pretože predpokladané celkové výnosy z poplatkov za užívanie vôd predstavujú 12,5 miliónov eur, prínos pre štátny rozpočet prostredníctvom 20-percentného DPH je 2,5 mil. eur ročne.

„Ak by k navrhovanej úprave nariadenia vlády nedošlo, výnosy správcu vodohospodársky významných vodných tokov by sa znížili o 20 percent, ktoré by si tento správca musel nevyhnutne žiadať zo štátneho rozpočtu ako kompenzáciu na krytie nákladov na neregulované služby,“ vysvetlilo ministerstvo životného prostredia.

Nie je dôvod na paniku

Ako uvádzajú topky.sk, poplatok za odber podzemnej vody predstavuje malú časť z celkovej ceny vodného a stočného. Občania v súčasnosti platia vodné a stočné vrátane DPH, opatrenie sa ich preto prakticky nedotkne. Informoval o tom v piatok 8. marca riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa a hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

„Nariadením sa zabezpečí technické presmerovanie preddavkov poplatkov za vypúšťanie odpadových vôd do povrchových vôd na rok 2024 určených rozhodnutím SVP vydaným ešte pred 1. januárom 2024, a to z účtu Environmentálneho fondu na účet SVP,“ priblížil Bocák.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie