fbpx

Falšovatelia predávali Banksyho diela z Dismalandu. V skutočnosti ich sami vyrobili

Ilustračná snímka. Zdroj: X/@themeparkmoment

Španielska polícia zadržala niekoľko ľudí, o ktorých tvrdí, že falšovali diela britského streetartového umelca Banksyho. Podvodom tak mali získať zhruba desaťtisíc eur. O dielach tvrdili, že pochádza z Banksyho projektu ponurého zábavného parku Dismaland. V skutočnosti však podľa polície vznikala v ateliéri v Zaragoze.

Z podvodu a porušenia autorských práv polícia vyšetruje celkom štyri osoby. Dvaja hlavní podozriví majú podľa polície hlboké znalosti o svete umenia, pretože sa mu už niekoľko rokov venujú.

Skupina podľa polície uskutočnila na 25 predajov, za niektoré podvrhy žiadala aj 1500 eur. Väčšinou sa však ceny pohybovali o jeden až dva poriadky nižšie. Celkovú výšku škôd vyšetrovatelia odhadli na desaťtisíc eur. Aktivity skupiny stále prešetrujú, takže prípadov môže byť nakoniec viac.

Prvé stopy o podozrivých predajoch polícia zaznamenala v lete minulého roka. Falšovatelia tvrdili, že diely, ktoré predávali, pochádzali z Banského projektu Dismaland.

V spolupráci so špecializovaným orgánom Pest Control Office, ktorý ako jediný môže certifikovať Banksyho autorstvo, sa však polícia domnieva, že išlo o podvrhy, ktoré vznikali v Zaragoze. Falšovatelia pripájali k svojim dielam falošné osvedčenia o autenticite.

Banksy svoj projekt realizoval v roku 2015 a do ospalého juhoanglického mestečka Weston-super-Mare sa na výstavu prišlo pozrieť viac ako 150-tisíc návštevníkov.

Dismaland odkazuje na veľké parky plné atrakcií ako je Disneyland. Kritika komerčnej zábavy, kapitalizmu a konzumu bola hlavnou témou vystavených plastík, na ktorých vzniku sa okrem Banksyho podieľalo ďalších 60 umelcov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie