fbpx

Greenpeace kritizuje ruské plány na spustenie reaktorov v Záporoží. Ukrajine hrozí „bezprecedentná eskalácia“

Záporožská jadrová elektráreň v meste Energodar. Zdroj: TASR/AP

Varovanie Greenpeace prichádza iba deň po tom, čo sa Rafael Grossi, šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, stretol v Soči s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby s ním rokoval o jadrovej bezpečnosti. Organizácia obvinila Rusko, že hrozí Ukrajine a Západu „bezprecedentnou eskaláciou“, pokiaľ sa Moskva pokúsi znovu spustiť reaktory v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni.

„Nikde na svete neexistujú žiadne jadrové predpisy, ktoré by umožňovali prevádzku jadrovej elektrárne na frontovej línii – v aktívnej vojnovej zóne,“ uviedol Shaun Burnie, odborník na jadrovú energetiku z nemeckej pobočky Greenpeace.

Záporožská jadrová elektráreň, ktorú ruské jednotky obsadili na začiatku vojny v marci 2022, sa odvtedy nachádza na frontovej línii vojny. Leží na rieke Dneper v strednej Ukrajine, kde ukrajinské sily obsadili protiľahlý breh, takže elektráreň je v hľadáčiku armád oboch strán, uvádza denník theguardian.com.

Rusko upustilo od pôvodných snáh pripojiť reaktory k vlastnej energetickej sieti a všetkých šesť reaktorov je teraz odstavených. Nedávne vyjadrenia predstaviteľov však naznačujú, že k novému pokusu o obnovenie výroby jadrovej energie v Záporoží by mohlo dôjsť ešte tento rok.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi uviedol, že s Putinom o možnosti znova spustiť elektráreň rokoval. Kremeľ zo stretnutia s Grossim zverejnil správu, Putin sa podľa nej nezmienil o žiadnych plánoch pre Záporožie, ale uviedol, že „je veľmi dôležité v celoplanetárnom meradle zaistiť bezpečnosť jadrovej energie a dodržiavanie bezpečnostných noriem na celom svete“.

Organizácia Greenpeace obvinila Grossiho zo samoľúbosti a uviedla, že opätovné spustenie niektorého z reaktorov by malo byť úplne vylúčené. „MAAE nesmie hrať úlohu predstieraného regulátora, ktorý dohliada na ruskú jadrovú časovanú bombu, ale naopak musí jasne povedať, že bezpečná prevádzka nie je možná,“ dodal Burnie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie