fbpx

SIS má nového námestníka. Gašpar získal riaditeľské kompetencie

Na snímke Pavol Gašpar. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Námestníkom riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) sa vo štvrtok 7. marca stal Pavol Gašpar. Informovala o tom hovorkyňa SIS Katarína Némová. Z oficiálneho stanoviska vyplýva, že vo funkcii získal kompetencie riaditeľa spravodajskej služby.

„Môžem garantovať, že Slovenská informačná služba bude mať do desiatich dní vedenie, ktoré bude zodpovedať výsledkom parlamentných volieb,“ vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) 24. februára. V stredu 6. marca vláda odvolala štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Pavla Gašpara, s ktorým Ficova vláda počíta ako s novým riaditeľom tajnej služby, vysvetľuje dennikn.sk.

Istou prekážkou bola pre vymenovanie Gašpara prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá odkázala, že sa s rozhodovaním o menovaní vládneho kandidáta nebude ponáhľať, koalícia však prezidentku obišla. Reakciou na tieto prezidentkine vyjadrenia bola zmena štatútu SIS.

Kompetencie riaditeľa

„Menovaný bol uvedeným dňom v súlade so štatútom Slovenskej informačnej služby poverený výkonom práv, povinností a zodpovednosti riaditeľa Slovenskej informačnej služby ako osoba navrhnutá vládou SR prezidentke SR na vymenovanie do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby,“ uviedla Némová pre TASR.

Podľa prezidentky zmenou štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS) vláda obišla menovaciu právomoc prezidentky a prevzala plnú zodpovednosť za fungovanie SIS.

„Je zjavné, že zmenou štatútu SIS vláda obišla menovaciu právomoc prezidentky. Na takýto poľutovaniahodný postup neexistoval žiaden dôvod a, žiaľ, neexistuje naň ani účinný právny prostriedok nápravy. Týmto krokom vláda prevzala plnú zodpovednosť za fungovanie SIS,“ reagovala prezidentka.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie