fbpx

Našich susedov zasiahlo zemetrasenie. Otrasy bolo cítiť až na Slovensku

Ilustračné foto. Zdroj: ta3.com

Dnes dopoludnia zasiahlo našich susedov v Českej Republike zemetrasenie s magnitúdou 3,9. Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku.

K zemetraseniu došlo dnes v doobedňajších hodinách približne o 11:41 h, informuje o tom portál imeteo.sk s odvolaním sa na Európske stredomorské seizmologické stredisko. Podľa dostupných informácií išlo o plytké zemetrasenie, ktorého hypocentrum sa nachádzalo v 13 km hĺbke.

Epicentrum tohto zemetrasenia zaznamenali 59 kilometrov juhovýchodne od Plzne a 12 kilometrov severovýchodne od mesta Blatná. Otrasy cítilo množstvo obyvateľov, ktorý žijú v blízkosti týchto miest. Podľa ľudí mali byť pomerne silné avšak krátke.

„Roztriasol sa celý panelák, dunelo to ako keby prechádzali tanky – byt na prvom poschodí. Ľudia na treťom poschodí pociťovali chvenie stien, nábytku,“ poznamenal jeden z obyvateľov, ktorý sa nachádza 9 km od epicentra.

Otrasy však cítili aj ďalej. „Zvláštne hučanie v okolí (najprv som myslela, že okolo ide väčšia technika) a začalo drnčať sklo v oknách (staršie okná), dva psy začali zbesilo štekať, mohlo to trvať tak 5 sekúnd,“ poznamenala obyvateľka obce, ktorá je vzdialená až 84 km od epicentra.

Z oblasti zatiaľ nie sú hlásené väčšie škody. Na Slovensku ho zachytili naše seizmogramy na západe krajiny, napr. v Modre či v Zelenej studničke.

Zemetrasenia v Českej republike

Zemetrasenia v Českej republike nie sú neobvyklé, ale väčšinou sú slabé a nespôsobia žiadne škody. Najaktívnejšou oblasťou je Chebsko na západe krajiny, kde sa vyskytujú tzv. zemetrasené roje, t.j. série slabých otrasov v krátkom čase.

Silnejšie zemetrasenia s magnitúdou nad 4 sa v Česku vyskytujú len zriedka. V roku 2024 sa však takéto zemetrasenie už vyskytlo.

Najsilnejšie zemetrasenie s magnitúdou 4,0 zaznamenali seizmológovia 1. februára 2024 v severozápadných Čechách, v blízkosti mesta Cheb. Zemetrasenie bolo cítiť v širokom okolí, ale nespôsobilo žiadne vážne škody.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie