fbpx

VIDEO: New York povolal národnú gardu. V metre bude cestujúcim prezerať batožinu

Národná garda bude polícii pomáhať pri náhodných prehliadkach batožiny cestujúcich v newyorskom metre. Oznámila to guvernérka štátu New York Kathy Hochulová. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť závažným trestným činom vo vozňoch metra.

Guvernérka Kathy Hochulová pošle 750 príslušníkov Národnej gardy ku vchodom do najrušnejších staníc metra. V spolupráci s newyorskou políciou budú kontrolovať batožinu. „Pre ľudí, ktorí uvažujú o tom, že si do metra vezmú zbraň alebo nôž, to má aspoň odstrašujúci účinok. Môžu si povedať, že to nestojí za to,“ povedal guvernér.

Vo februári tohto roku zomrel 34-ročný muž a päť ďalších ľudí bolo zranených v dôsledku streľby na nástupišti v Bronxe. V New Yorku môžu ľudia nosiť skrytú zbraň na verejnosti len vtedy, ak majú príslušné doklady.

Toto rozhodnutie je súčasťou ďalších opatrení guvernéra na riešenie kriminality v metropole. Hochulová tiež predložila legislatívu, ktorá by na tri roky zakázala vstup do metra osobám odsúdeným za napadnutie cestujúceho. Spomenula tiež, že úradníci nainštalujú kamery do kabín vodičov, aby lepšie chránili zamestnancov.

Nasadenie Národnej gardy má posilniť už aj tak zvýšenú prítomnosť newyorskej polície na staniciach. Guvernérka tiež dodala, že vyšle 250 štátnych policajtov a príslušníkov Metropolitného dopravného úradu, ktorí budú pomáhať pri prehliadkach batožiny. Donna Liebermanová, výkonná riaditeľka Únie občianskych slobôd v New Yorku, uviedla, že tieto opatrenia sú prehnané.

„Hoci sú tieto incidenty hrozné a tragické, nemali by sa nesprávne prezentovať ako vlna kriminality a určite si nevyžadujú návrat k politike rozbitých okien,“ povedala Liebermanová s odkazom na teóriu, podľa ktorej pátranie po menších zločinoch môže zabrániť veľkým nepokojom.

Newyorská polícia už dlhšiu dobu vykonáva náhodné kontroly pri vstupoch do staníc metra. Cestujúci však môžu prehliadku odmietnuť a opustiť priestor. Kritici často spochybňovali, či sú takéto kontroly účinnou taktikou v systéme, ktorý denne obslúži viac ako tri milióny ľudí. Celková kriminalita v tejto oblasti od pandémie covidu-19 klesla a počet vrážd v metre sa tiež znížil.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie