fbpx

V Bratislave pokračuje proces s Holanďanom, ktorý mal pred desiatimi rokmi zabiť svoju priateľku Simonu

Na snímke obžalovaný Gerrit Jan K. v kauze vraždy svojej priateľky Simony z roku 2014 sedí počas pojednávania na Mestskom súde Bratislava I vo štvrtok 7. marca 2024. Zdroj: FOTO TASR/Ondrej Hercegh

Na Mestskom súde v Bratislave pokračuje súdny proces s obžalovaným Holanďanom Gerritom Janom Kramerom v kauze vraždy jeho priateľky Simony, ktorá sa udiala v roku 2014. Predvolaní sú traja svedkovia.

Proces v kauze lodného kapitána sa vrátil na začiatok. Ako prvý vypovedal prevádzkovateľ baru na Obchodnej ulici v Bratislave, kde mal byť obžalovaný so svojou priateľkou večer pred jej smrťou. Dvojica bola podľa svedka opitá, Gerrit Jan K. aj agresívny. Jednému z hostí mal pohrýzť ucho.

Gerrita Jana K. vydali na jar 2023 holandské orgány na Slovensko na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Krajský súd v Bratislave ho napokon prepustil z väzby na slobodu z dôvodu, že obžalovaný nemaril trestné konanie.

Obžaloba sa týka incidentu, ktorý sa odohral na bratislavskej Obchodnej ulici v novembri 2014. Okresný súd Bratislava I koncom septembra 2016 uznal Holanďana za vinného z vraždy. Odvolací Krajský súd v Bratislave vrátil prípad naspäť prvostupňovému súdu v marci 2017.

Vyriešenie kauzy skomplikovala dlhodobá práceneschopnosť sudcu Rolanda Keményho, ktorý už bol v poradí druhým sudcom v prípade. Kauzu potom dostal na stôl zákonný sudca Michal Valent.

Mal ju dobiť a upáliť

K vražde mladej Slovenky Simony (†25) došlo v roku 2014, keď sa Gerritom Janom Kramerom údajne chcela rozísť. Podľa polície mal obžalovaný Simonu poraniť nezisteným predmetom na hlave a potom poliať horľavinou a podpáliť vo svojom byte. Žena zraneniam na mieste podľahla. Zavraždená utrpela rozsiahle popáleniny na viacerých častiach tela. Podľa prokuratúry bola motívom vraždy žiarlivosť.

Muža odsúdili na 22 rokov, ale pre chybu predošlého sudcu sa však dostal z predbežnej väzby na slobodu. Po prvom rozsudku sa odvolal a na Krajskom súde našli chyby v spise. V prípade sa neskôr vymenili sudcovia a na Holanďana bol vydaný európsky zatykač. Muž od začiatku súdneho procesu vinu odmieta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie