fbpx

Februárové teploty na celom svete prekonali teplotné rekordy. Oceány sa oteplili

Ľudia ležia v parku v areáli Iowskej Univerzity v meste Iowa City, v americkom štáte Iowa 26. februára 2024 počas teplého jarného počasia. Zdroj: FOTO TASR/AP

Tohtoročný február bol celosvetovo najteplejší v histórii. Meteorologická služba Európskej únie Copernicus uviedla, že priemerná februárová teplota na povrchu Zeme bola 13,54 stupňa Celzia, čo je o 0,81 stupňa Celzia viac ako priemer v rokoch 1991 až 2020. Priemerné denné teploty na povrchu svetových oceánov minulý mesiac tiež prekonali rekordy.

Odborníci namerali vo februári priemernú teplotu 21,06 stupňa Celzia na povrchu svetových oceánov, čo je najvyššia hodnota za všetky mesiace v záznamoch údajov, vyššia ako rekordná hodnota 20,98 stupňa Celzia v auguste 2023.

Hoci klimatický jav El Niño v rovníkovej časti Tichého oceánu naďalej slabne, teplota morského vzduchu zostáva vo všeobecnosti na nezvyčajne vysokej úrovni.

Druhý mesiac tohto roka bol o 0,12 stupňa Celzia teplejší ako doteraz rekordný február 2016. Podľa vedcov z programu Copernicus je tento február deviatym mesiacom v rade, ktorý bol najteplejší v histórii.

V strednej a východnej Európe boli vo februári zaznamenané výrazne nadpriemerné teploty. Mimo Európy boli nadpriemerné teploty zaznamenané na severnej Sibíri, v strednej a severozápadnej časti Severnej Ameriky, na väčšine územia Južnej Ameriky, v Afrike a západnej Austrálii.

Rekordy budú naďalej padať

„Február sa pripojil k dlhému radu rekordov zaznamenaných v posledných mesiacoch. Akokoľvek sa to môže zdať pozoruhodné, v skutočnosti to nie je prekvapujúce, pretože neustále otepľovanie klimatického systému nevyhnutne vedie k novým teplotným extrémom,“ povedal šéf programu Copernicus Carlo Buontempo.

„Klíma reaguje na súčasné koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére, takže ak sa nám ich nepodarí stabilizovať, budeme nevyhnutne čeliť novým globálnym teplotným rekordom a ich dôsledkom,“ dodal.

Priemerná globálna teplota za posledných 12 mesiacov, od marca minulého roka do februára tohto roka, je tiež najvyššia v histórii meraní. Podľa odborníkov je o 0,68 stupňa Celzia vyššia ako priemer troch desaťročí v rokoch 1991 až 2020 a o 1,56 stupňa Celzia vyššia ako predindustriálny priemer v rokoch 1850 až 1900.

Vedci už dlho varujú, že keď teplota prekročí 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnu úroveň, dôsledky klimatickej krízy sa rýchlo stanú katastrofálnymi a nezvratnými.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie