fbpx

VIDEO: Česká vláda ohrozuje vzťahy so Slovákmi, pretože chce vojnu na Ukrajine, tvrdí Fico

Český premiér Petr Fiala (vpravo) víta slovenského premiéra Roberta Fica počas príchodu na summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) v utorok 27. februára 2024 v Prahe. Zdroj: FOTO TASR/AP

Česká vláda sa rozhodla ohroziť slovensko-české vzťahy len preto, že má záujem podporiť vojnu na Ukrajine, povedal v stredu večer slovenský premiér Robert Fico. Reagoval tak na rozhodnutie českej vlády pozastaviť na neurčito spoločné konzultácie, ktoré boli zvykom, keď boli vzťahy medzi oboma krajinami dobré.

„Česká vláda dnes večer oznámila, že odkladá na neurčito spoločné zasadnutie českej a slovenskej vlády, ktoré sa malo uskutočniť v apríli tohto roku v Českej republike. Dôvodom boli rozdielne názory českej a slovenskej vlády na vojnu na Ukrajine,“ uviedol Fico na sociálnej sieti na priamu adresu Fialu.

„Vážený predseda českej vlády, pán Fiala, vzťahy medzi našimi občanmi, Čechmi a Slovákmi, sú jedinečné, historicky overené, sú to pôžičky vzájomnej dôvery. Sú plné priateľstva, príbuznosti a porozumenia. Slovenská vláda nikdy, opakujem nikdy, takéto hlboké slovensko-české vzťahy neohrozí,“ povedal.

Poznamenáva, že česká vláda sa rozhodla vyhrážať im „len preto, že má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, zatiaľ čo slovenská vláda otvorene hovorí o mieri“.

Rozhodnutie neovplyvní suverénnu zahraničnú politiku

„Vaše rozhodnutie neovplyvní našu suverénnu slovenskú zahraničnú politiku. Vážený pán premiér Fiala, česká vláda je na Slovensku kedykoľvek vítaná a nebudeme zaťažovať naše vzťahy na Slovensku rôznymi svetonázormi, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím,“ dodal Fico.

Fialov kabinet po stredajšom zasadnutí oznámil svoje rozhodnutie dočasne nezorganizovať spoločné zasadnutie českej a slovenskej vlády. „Nedá sa zakryť, že na niektoré kľúčové zahraničnopolitické otázky existujú rozdielne názory,“ povedal premiér.

Minister zahraničných vecí Ján Lipavský potom konkrétne spomenul stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Turecku.

Blanár aj Fico si vyslúžili kritiku na Slovensku aj mimo neho za svoje kontakty s príslušníkmi ruského režimu. Fico to však obhajoval ako suverénnu politiku. Dlhodobo však obhajoval Rusko, odmietal poslať vojenskú pomoc napadnutej Ukrajine a v minulosti povedal, že mier vždy prichádza z východu.

Slovenský minister životného prostredia Tomáš Taraba sa vyjadril k prerušeniu spoločných rokovaní medzi Slovákmi a Čechmi s tým, že v tom nevidí zmysel. „Z právneho hľadiska to nemá žiadnu legitimitu a je to skôr debatný krúžok, ktorý má ukázať privilegovanú blízkosť. Samozrejme, čím viac sa budeme vzďaľovať od rozdelenia spoločného štátu, tým sa tento privilegovaný vzťah vyparí a nahradí ho normálny vzťah,“ povedal nominant nacionalistickej Slovenskej národnej strany.

Stratíme priateľov, varuje prezidentka

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa bude usilovať o posilnenie vzťahov medzi Českou republikou a Slovenskom, uviedol jej hovorca.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie