fbpx

Haleyová odstúpila z boja o Biely dom. Nič neľutujem, odkázala Američanom

Na snímke bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a bývalý americký prezident Donald Trump. Zdroj: FOTO TASR/AP

Nikki Haleyová v stredu popoludní oznámila odstúpenie z republikánskych primárok. Donaldovi Trumpovi tak odpadol posledný súper v boji o nomináciu Republikánskej strany do novembrových volieb prezidenta Spojených štátov.

Haleyová oznámila koniec svojej kampane počas krátkeho vystúpenia v Charlestone v domovskej Južnej Karolíne. „Nastal čas ukončiť moju kampaň. Vždy som chcela, aby Američanom niekto načúval. To som splnila. Nič neľutujem. Aj keď už nebudem kandidátkou, naďalej budem bojovať za to, čomu verím,“ vyhlásila.

Následne pogratulovala Donaldovi Trumpovi k úspechu v primárkach a popriala mu veľa šťastia, podporu mu však nevyjadrila. Podľa Haleyovej je teraz na ňom, aby si získal priazeň jej voličov. Podľa CNN si necháva priestor a republikánskeho favorita prípadne podporí až tesne pred novembrovými voľbami.

Vo svojom krátkom prejave sa oprela do súčasného zloženia Kongresu, ktorý je podľa nej plný „nasledovníkov, ale chýbajú v ňom lídri“. Američanov vyzvala, aby sa vymanili zo sveta plného „nenávisti a sporov“.

S odstúpením 52-ročnej političky v podstate končí voľba republikánskeho kandidáta do novembrových volieb, napísal spravodajský web Axios, hoci proces formálne uzavrie až júlový nominačný zjazd. Už teraz je prakticky jasné, že republikáni do volieb vyšlú štvornásobne obžalovaného Trumpa, zatiaľ čo Demokratickú stranu bude reprezentovať súčasný prezident Joe Biden.

Haleyová bola už od konca januára poslednou významnejšou súperkou exprezidenta v republikánskom nominačnom procese, jej šance na víťazstvo sa však od počiatku zdali byť mizivé. Trump ju vo februári porazil aj v Južnej Karolíne, ktorú viedla medzi rokmi 2011 a 2017, a jeho dominancia pokračovala pri utorkových súbojoch v 15 štátoch USA. Haleyová zvíťazila iba v jednom z nich a dokopy má na konte menej ako 100 delegátov pre republikánsky nominačný zjazd, zatiaľ čo Trump už má istých približne 1000.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie