fbpx

„Hlúpi ekoteroristi.“ Musk útočí na aktivistov, ktorí podpálili stĺp vedľa automobilky

Na snímke vľavo Elon Musk, vpravo logo jeho automobilky Tesla. Zdroj: TASR/AP, Jonhap

Elon Musk povedal, že údajný podpaľačský útok, ktorý zastavil výrobu v berlínskej automobilke Tesla, bol „hlúpy“.

Krajne ľavicová aktivistická skupina tvrdí, že sa na stránku zamerala kvôli množstvu zdrojov a práce, ktoré využíva.

Spoločnosť tvrdí, že je nepravdepodobné, že by sa výroba áut obnovila skôr ako budúci týždeň, pričom výpadok ju bude pravdepodobne stáť „vo vysokom rozsahu deväťmiestne číslo“.

Tesla chce zdvojnásobiť veľkosť svojej nemeckej továrne – plán, ktorý je proti niektorým ekológom. V príspevku na X, predtým Twitteri, pán Musk použil nemeckú frázu „extrem dumm“ – extrémne hlúpe – na opísanie zacielenia stránky. „Toto sú buď najhlúpejší ekoteroristi na Zemi, alebo sú to bábky tých, ktorí nemajú dobré environmentálne ciele,“ napísal.

V liste zverejnenom online aktivisti, ktorí si hovoria Volcano Group, uviedli, že sabotovali výrobu. Elektrický stožiar v blízkosti elektrárne začal horieť, čo spôsobilo výpadky elektriny v továrni a okolitých mestách. Tesla uviedla, že robotníkov poslali domov, ale jej budova je v „bezpečnom stave“.

Požiar sa nedostal do samotnej továrne výrobcu elektromobilov, ale zhorel elektrický stožiar a vysokonapäťové drôty. Vo svojom liste, v ktorom sa hlási k zodpovednosti za útok, Volcano Group uviedla, že sabotovala Teslu, pretože požierala zdroje a prácu. Taktiež obvinila Teslu z kontaminácie podzemných vôd a používania obrovského množstva pitnej vody.

Štátna polícia pre BBC uviedla, že v súčasnosti list skúma. „Právny štát bude na takýto akt sabotáže reagovať s maximálnou tvrdosťou,“ povedal minister vnútra spolkovej krajiny Brandenbursko Michael Stuebgen po útoku v utorok ráno.

Kontroverzná expanzia

Niektorí ochrancovia životného prostredia sú nespokojní s plánom rozšírenia Berlína, pretože by zahŕňal vyrúbanie okolitých stromov. V lese neďaleko továrne kempuje asi 100 ľudí. Títo zelení aktivisti sa však od toho, čo sa stalo, dištancovali.

Jedna skupina, ktorá si hovorí Robin Wood, povedala BBC, že „nemá nič spoločné s ohňom“.

Továreň Tesla v súčasnosti vyrába okolo 500 000 áut ročne – spoločnosť vlastnená Elonom Muskom to chce zdvojnásobiť.

Spustenie výroby sa podľa manažéra závodu Andreho Thieriga očakáva až budúci týždeň. Dodal, že po prerušení oboch elektrických vedení do závodu bude výpadok stáť „v pásme vysokých deväťmiestneho čísla“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie