fbpx

VIDEO: Rusi zverejnili prvé video od začiatku vojny. Údajne zničili raketomety

Ilustračné foto. Zdroj: Politics World Wide Web

Ruské médiá tvrdia, že ruská armáda zničila v Doneckej oblasti americké raketomety HIMARS. Uverejnili aj videozáznam zásahu. Išlo by o prvé vizuálne potvrdenie zničenia raketometov HIMARS od ich dodania na Ukrajinu. Rusko už predtým tvrdilo, že sa mu podarilo zničiť americké raketové systémy, Ukrajina to poprela.

„HIMARS bol zničený v tylovej oblasti ukrajinských ozbrojených síl,“ citovala ruská tlačová agentúra Ria Novosti nemenovaného veliteľa ruskej vojenskej jednotky. Agentúra poznamenala, že má k dispozícii zábery z dronu.

Ruský telegramový účet Iznanka zverejnil zábery dronu. Podľa neho ruské médiá dron HIMARS spozorovali pri obci Nikonorovka v Doneckej oblasti. Americký raketový systém bol údajne zasiahnutý raketou Iskander. Strela dopadla v blízkosti systému HIMARS a následný výbuch ho zničil.

Portál Forbes poznamenáva, že nie je jasné, prečo sa HIMARS nachádzal na otvorenom priestranstve počas denného svetla. 27. raketová delostrelecká brigáda, jediná jednotka HIMARS v ukrajinskej armáde, zvyčajne operuje za úsvitu alebo za súmraku a je neustále v pohybe alebo v úkryte, aby zabránila nepriateľovi zamerať sa na ňu.

Nie je tiež jasné, či posádka prežila. Vedenie ukrajinskej armády sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrilo.

„Strata čo i len jedného HIMARS-u je pre nás ťažkou stratou. Najcennejšia je posádka,“ komentoval video ukrajinský vojenský analytik Bogdan Mirošnikov. Podľa neho Rusi budú video prezentovať ešte mesiac a „užívať si“ svoj jedinečný úspech.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na okupačnú správu Chersonskej oblasti tvrdila, že ruská armáda zničila ďalší americký raketový systém na svojich hraniciach. Svoje tvrdenie však nepodložila žiadnymi dôkazmi.

Ak sa strata HIMARS potvrdí, pôjde o prvý oficiálny úspech ruských síl proti ničivým raketometom salva, proti ktorým ruská armáda doteraz nemala účinnú obranu a ktoré jej od ich dodania na Ukrajinu spôsobovali značné problémy. Spojené štáty ich do okupovanej krajiny poslali v júni 2022, pričom Kyjevu darovali celkovo 39 kusov.

Ukrajinská tlačová agentúra UNIAN vo februári informovala, že ukrajinské dopravné lietadlo prepravilo do USA dva poškodené systémy HIMARS. Predpokladá sa, že jeden z nich počas presunu narazil na mínu.

Rusko opakovane tvrdilo, že sa mu podarilo tieto systémy zničiť, ale Ukrajina to vždy popierala. V januári minulého roka oznámilo, že zničilo alebo poškodilo už 35 amerických raketových odpaľovacích zariadení, ktoré používala Ukrajina. V tom čase ich Kyjev dostal len 20.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie