fbpx

V Gaze zomierajú deti od hladu. Dehydratáciou a hladomorom trpí čoraz viac ľudí

Na snímkach palestínske deti čakajúce na jedlo. Zdroj: AP Photo/Fatima Shbair

V severnej Gaze zomierajú deti od hladu, tvrdí šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že víkendové návštevy agentúry v nemocniciach Al-Awda a Kamal Adwan boli prvé od začiatku októbra. V príspevku na sociálnych sieťach hovoril o „pochmúrnych zisteniach“. Správu prinieslo BBC.

Nedostatok jedla mal za následok smrť 10 detí a „vážnu podvýživu“, zatiaľ čo nemocničné budovy boli zničené, napísal. Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva v Gaze v nedeľu oznámilo, že najmenej 15 detí zomrelo na podvýživu a dehydratáciu v nemocnici Kamal Adwan.

Šestnáste dieťa zomrelo v nedeľu v nemocnici v meste Rafah na juhu krajiny, informovala v pondelok palestínska oficiálna tlačová agentúra Wafa.

Dr. Tedros informoval o „vážnej úrovni podvýživy, umieraní detí od hladu, vážnym nedostatkom paliva, potravín a zdravotníckeho materiálu, zničených nemocničných budovách“ v severnej Gaze, kde podľa odhadov žije 300 000 ľudí s malým množstvom jedla a čistej vody. „Nedostatok jedla mal za následok smrť 10 detí,“ napísal na X, predtým známom ako Twitter.


Tieto návštevy boli prvými návštevami WHO za niekoľko mesiacov „napriek nášmu úsiliu získať pravidelnejší prístup na sever Gazy“, napísal.

„Situácia v nemocnici Al-Awda je obzvlášť otrasná, pretože jedna z budov je zničená,“ dodal. OSN minulý týždeň varovala, že hladomor v Gaze je „takmer nevyhnutný“. Vysoký predstaviteľ OSN pre humanitárnu pomoc varoval, že najmenej 576 000 ľudí v celom pásme Gazy – jedna štvrtina populácie – čelila katastrofálnej úrovni potravinovej neistoty a každé šieste dieťa do dvoch rokov na severe trpí akútnou podvýživou.

Podvýživa pustoší pásmo Gazy

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie