fbpx

Nemec si nechal pichnúť 217 dávok vakcín proti covidu-19. Výskumníkov prekvapil

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/freepik)

Nemeckí výskumníci zverejnili štúdiu takzvanej hypervakcinácie na prípade šesťdesiatdvaročného muža z Magdeburgu, ktorý si nechal pichnúť celkom 217 vakcín proti covidu-19. Podľa ich štúdie sa napriek predpokladom nepreukázali žiadne negatívne účinky, jeho imunitný systém bol úplne v poriadku.

Muž si z osobných dôvodov nechal podľa vlastných slov pichnúť 217 dávok ôsmich schválených vakcín proti covidu-19. Aké presne boli tieto dôvody, nie je podľa nemeckých médií známe.

Oficiálne je potvrdených 134. Dôkazy objavil prokurátor Magdeburgu, ktorý začal vyšetrovanie kuriózneho prípadu s cieľom zistiť, či sa daný jedinec nedopustil podvodu. Potom ale nevzniesol žiadne obvinenie.

„Dozvedeli sme sa o jeho prípade prostredníctvom novinových článkov,“ uviedol Dr. Kilian Schober z Inštitútu mikrobiológie – klinickej mikrobiológie, imunológie a hygieny Erlangensko-norimberskej univerzity. „Potom sme ho kontaktovali a pozvali ho, aby sa v Erlangene podrobil rôznym vyšetreniam. Mal o to veľký záujem.“

Výskumníci chceli preskúmať následky takzvanej hypervakcinácie. Domnievali sa, že nadbytok očkovania spôsobí únavu imunitných buniek. Svoje výsledky publikovali v odbornom časopise Lancet Infectious Diseases.

Lekári porovnali mrazené krvné testy daného jedinca, ktoré uskutočnil v priebehu rokov. S jeho schválením mu tiež podali ďalšiu vakcínu, aby videli reakciu jeho tela. Dáta potom porovnali s výsledkami takzvanej kontrolnej skupiny 29 naočkovaných ľudí, ktorí dostali 3 dávky očkovacej látky.

Na ich prekvapenie zistili, že muž nevykazoval žiadne problémy s únavou imunitných buniek. Boli naopak rovnako efektívne ako tie v kontrolnej skupine. Mal dokonca aj väčší počet efektorových T-lymfocytov, ktoré sú zodpovedné za bunkovú imunitu proti covidu-19, „pamätajú“ si totiž prekonané infekcie. Jeho 217. vakcinácia počas testu ukázala, že sa počet protilátok proti koronavírusu dokonca zdvihol.

Ďalšie testy tiež odhalili, že očkovanie neoslabilo schopnosť imunitných systémov brániť sa proti iným patogénom. „Náš testovací prípad bol očkovaný celkom ôsmimi rôznymi vakcínami, vrátane rôznych dostupných mRNA vakcín. Že aj napriek tejto mimoriadnej hypervakcinácii neboli vyvolané žiadne znateľné nežiaduce účinky, svedčí o tom, že lieky majú dobrú mieru znášanlivosti,“ uviedol doktor Schober.

Výskumníci však zdôraznili, že ide o ojedinelý prípad. Z výsledkov nemožno vyvodzovať ďalekosiahle závery alebo dokonca odporúčania pre celú populáciu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie