fbpx

VIDEO: Ukrajina hlási zničenie ďalšej ruskej lode. Potopili ju drony

Ukrajine sa v noci podarilo zasiahnuť ruskú hliadkovú loď Sergej Kotov. Zdroj: X/The Kyiv Independent

Ukrajine sa v utorok večer podarilo zničiť ruskú hliadkovú loď Sergej Kotov v Čiernom mori pomocou námorných dronov, uviedla ukrajinská vojenská rozviedka a dodala, že išlo o operáciu jednej z jej špeciálnych jednotiek. Informácie o potopení lode sa podľa agentúry Unian objavili aj na ruských provojnových účtoch na platforme Telegram. Oficiálne sa Rusko k správe zatiaľ nevyjadrilo.

„Zaútočili na hliadkovaciu loď projektu 22160 Sergej Kotov s člnmi bez posádky. Informácie o osude posádky sa stále upresňujú, ale plavidlo bolo zneškodnené,“ uvádza sa na provojenskom internetovom účte Unian.

Uviedla tiež, že niektorí provojnoví ruskí blogeri v reakcii na správu o zničení lode vyjadrili znepokojenie nad tým, ako rýchlo ruská Čiernomorská flotila stráca svoje plavidlá v bojoch s ukrajinskými silami.

Podľa oznámenia spravodajských služieb sa útok odohral neďaleko Kerča na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý je od roku 2014 okupovaný Ruskom. Podľa ukrajinských médií je loď dlhá 94 metrov, určená pre 80 členov posádky a okrem iného vybavená radarovým komplexom s dosahom 300 kilometrov, kanónom AK-176 a protilietadlovým raketovým systémom.

Dlhý rad potopených a poškodených lodí

Toto je ďalšie z dlhého radu ruských plavidiel, ktoré sa Ukrajine podarilo zasiahnuť. Ukrajina počas dvoch rokov vojny s Ruskom potopila alebo vážne poškodila približne dve desiatky ruských vojnových lodí, uviedlo predtým Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. V polovici februára tohto roka ukrajinská vojenská rozviedka informovala o potopení ruskej výsadkovej lode Cezar Kunikov.

Doteraz najväčšou loďou, ktorú sa jej podarilo poslať ku dnu od roku 2022, bol krížnik Moskva. Podľa odhadov médií sa na jeho palube nachádzalo približne 500 ľudí. Podľa Kyjeva sa loď potopila po zásahu ukrajinskou protilodnou raketou Neptun.

Ďalšou významnou potopenou loďou je Novočerkassk. Na ruskú výsadkovú loď zaútočila Ukrajina koncom roka 2023 raketami Storm Shadow, pričom podľa ukrajinského námorníctva loď, ktorá patrí do triedy Ropucha, úplne zničila a zabila osemdesiat ruských námorníkov na palube.

Ukrajinským silám sa tiež podarilo zničiť 18 z 22 bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko v utorok večer použilo na útok na Ukrajinu, informovala tlačová agentúra Unian. Podľa oznámenia ukrajinských vzdušných síl boli drony zničené nad Odeskou oblasťou na juhu Ukrajiny.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov a vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyi rokovali o situácii na fronte s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom, uviedlo v pondelok večer ukrajinské ministerstvo obrany. „Pracujeme na zabezpečení potrieb ukrajinskej armády a zvýšení jej spôsobilostí,“ uviedlo v tejto súvislosti ministerstvo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie