fbpx

Najvyšší súd dal Trumpovi zelenú. Môže sa zúčastniť primárok v Colorade

Na archívnej snímke z 24. februára 2024 bývalý americký prezident Donald Trump zatína päsť po príhovore na Konferencii konzervatívnej politickej akcie (CPAC) v americkom meste Oxon Hill. Americký exprezident Donald Trump nemôže kandidovať v republikánskych primárkach, ktoré sa v štáte Illinois majú konať 19. marca. Rozhodla o tom v stredu sudkyňa okresu Cook, ktorá však príkaz na vykonanie súdneho rozhodnutia odložila do piatku, aby vytvorila priestor na podanie odvolania. Zdroj: FOTO TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump sa môže zúčastniť republikánskych primárok v štáte Colorado. Zhodli sa na tom sudcovia najvyššieho súdu USA, ktorí zvrátili decembrové rozhodnutie najvyššieho súdu v Colorade. Ten sa zaoberal Trumpovou účasťou vo voľbách vzhľadom na jeho úlohu v nepokojoch v Kapitole 6. januára 2021, ktoré sa odohrali niekoľko týždňov po Trumpovej prehre v minulých prezidentských voľbách.

Podľa novembrového rozhodnutia iného, okresného súdu v Colorade sa Trump vtedy dopustil vzbury. Najvyšší súd v tomto štáte potom Trumpa v decembri vyškrtol z volebných lístkov na základe 14. dodatku americkej ústavy.

Podľa Najvyššieho súdu Spojených štátov však jednotlivé štáty takto postupovať nemôžu, a keďže o vyškrtnutí Trumpovho mena z primárok na základe 14. dodatku ústavy rozhodli aj sudcovia v iných štátoch, pondelkové rozhodnutie najvyššieho súdu sa netýka len Colorada, píše denník The Guardian.

„Dochádzame k záveru, že je v moci štátov diskvalifikovať osoby, ktoré zastávajú úrad alebo sa oň uchádzajú. Ale štáty podľa ústavy nemajú moc uplatňovať článok 3 (14. dodatku) vo vzťahu k federálnym úradom, predovšetkým tomu prezidentskému,“ vysvetlil najvyšší súd.

Trump na svojej sociálnej sieti na rozhodnutie reagoval len niekoľko minút po tom, čo súd text zverejnil na svojom webe. „Veľké víťazstvo pre Ameriku!“ napísal.

Vyjadrenie v pondelok prišlo deň pred takzvaným volebným superutorkom, na ktoré pripadajú aj primárky v Colorade. Ak by súd rozhodol opačne, hlasy odovzdané pre Trumpa by boli neplatné.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie