fbpx

Švajčiari si v referende schválili trinásty dôchodok. Zvýšime dane, varuje vláda

Zdroj: Pexels - Pixabay/ Kampus Production

Dodatočné náklady na zmenu budú podľa odhadu v prepočte vyše 4 miliárd eur. Súčasne voliči odmietli predĺženie veku odchodu do dôchodku a jeho následné nadviazanie na priemernú dĺžku života.

Švajčiarski voliči v nedeľnom referende podporili plán na zavedenie 13. starobného dôchodku. Je to prvýkrát za 176 rokov, keď voliči v referende schválili zvýšenie sociálnych dávok, uviedla agentúra Bloomberg.

Návrh na 13. dôchodok, ktorý zvýši celkový dôchodok o asi osem percent, podporilo 58,2 percenta voličov. Predbežné prieskumy pred referendom pritom naznačovali, že prijatie bude len tesné. Návrh predložili odbory, podľa ktorých vyššie životné náklady znížili kúpnu silu dôchodcov.

Konečné výsledky tiež ukázali, že návrh podporila potrebná väčšina z 26 kantónov v krajine. Volebná účasť v referendách, ktoré sa konajú každých niekoľko mesiacov, je všeobecne nízka a zriedkakedy presahuje 50 percent. Nedeľné referendum však vyvolalo búrlivú debatu a účasť dosiahla viac ako 58 percent.

Podľa politického analytika Georgea Lutza je schválenie zlomovým okamihom pre Švajčiarsko. Ešte pred desiatimi rokmi by podľa neho bol takýto návrh úplne bez šance.

Dôchodky sa podľa návrhu majú zvyšovať od roku 2026. Dodatočné náklady budú 4,1 miliardy švajčiarskych frankov (viac ako 4,2 miliardy eur). Predkladatelia nepredložili plán na financovanie týchto dodatočných ročných nákladov a vláda odporučila zamietnutie tohto návrhu.

Ministerka financií Karin Kellerová-Sutterová uviedla, že vzhľadom na to, že Švajčiarsko teraz hospodári s rozpočtovým deficitom, bude v prípade schválenia pravdepodobne nutné zvýšiť daň z pridanej hodnoty.

Minimálny starobný a pozostalostný dôchodok vo Švajčiarsku je mesačne 1225 CHF (asi 1275 eur) a maximálny 2450 CHF. Pre páry je limitovaný čiastkou 3675 CHF.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie