fbpx

„Ministerstvo ničenia životného prostredia.“ Aktivisti Greenpeace premenovali MŽP

Na snímke aktivisti Greenpeace Slovensko umiestnili transparent počas protestnej aktivity pred budovou Ministerstva životného prostredia SR 4. marca 2024 v Bratislave. Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Aktivisti z organizácie Greenpeace Slovensko na protest vyliezli na budovu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR a prekryli jeho názov transparentom Ministerstvo ničenia životného prostredia. Organizácia kritizuje kroky envirorezortu aj prístup k chráneným živočíchom, hovorí o systematickej likvidácii prírody. Envirorezort reagoval, že sa nebude prizerať na ničenie slovenskej prírody, vidieka a hospodárstva. Minister Tomáš Taraba (nominant SNS) odmieta odkazy mimovládnych organizácií. Tvrdí, že systémové riešenia prinesú udržateľný rozvoj, zachovajú život na vidieku a podporia investície.

„Každý týždeň nový zlý nápad. Sme svedkami neustálych útokov na environmentálny mimovládny sektor, škandalóznych návrhov noviel zákonov, ako napríklad novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA), koncepcia vodnej politiky či šialených plánov výstavby spaľovní odpadu. Je skutočne absurdné, že v súčasnej dobe riadia ministerstvo životného prostredia ľudia, ktorým je príroda úplne ukradnutá,“ skonštatovala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Organizácia kritizuje aj prístup rezortu k živočíchom, najnovšie k chráneným bobrom vodným. Ministerstvu vyčíta, že miesto práce na opatreniach, ktoré zmiernia dôsledky klimatickej krízy, otvára nezmyselné projekty podkopávajúce ciele stanovené v pláne obnovy či v iných záväzkoch Slovenska.

“Vedenie ministerstva akoby zabudlo, aký rezort riadi. Namiesto toho, aby ministerstvo začalo konečne pracovať na opatreniach, ktoré zmiernia dôsledky klimatickej krízy, otvára nezmyselné projekty, ktoré navyše podkopávajú ciele stanovené v Pláne obnovy či iných záväzkoch, ku ktorým sme sa ako krajina zaviazali. A keď potom prichádza oprávnená kritika od odborníkov, ministrovi dochádzajú argumenty a znižuje sa k verbálnemu napádaniu svojich oponentov,” dodala Katarína Juríková.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie