fbpx

Trumpova prvá prehra. Haleyová vyhrala primárky vo Washingtone

Donald Trump a Nikki Haleyová. Zdroj: TASR/AP

Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová po prvýkrát zvíťazila v republikánskych primárkach a v nedeľu v hlavnom meste USA Washingtone porazila bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Zahraničné tlačové agentúry však uvádzajú, že ide najmä o symbolický úspech, keďže Trump naďalej dominuje nominačnému procesu.

52-ročná politička porazila Trumpa v pomere 62,9 % ku 33,2 % a získala všetkých 19 delegátov. „Nie je prekvapujúce, že republikáni, ktorí majú najbližšie k nefunkčnému Washingtonu, odmietajú Donalda Trumpa a všetok jeho chaos,“ uvádza sa vo vyhlásení kampane Haleyovej, ktorá sa stala prvou ženou, ktorá kedy získala niektorý z republikánskych nominačných hlasov.

Svoj prvý triumf zaznamenala pred tzv. superutorkom (5. marca), počas ktorého sa budú nominačné súboje strany konať v 15 amerických štátoch.

Trumpova kampaň v reakcii sarkasticky zablahoželala Haleyovej k tomu, že bola vymenovaná za „kráľovnú washingtonskej bažiny lobistov a insiderov, ktorí chcú chrániť nefunkčný status quo“.

Washington je prevažne demokratické mesto, v ktorom je zaregistrovaných len približne 23 000 republikánov spomedzi približne 700 000 obyvateľov, z ktorých je značný počet umiernených. Trump tu prehral aj primárky v roku 2016.

Napriek súčasnému úspechu považujú agentúry Haleyovej šance na získanie republikánskej nominácie na prezidenta za malé. Trump ju jasne porazil v predchádzajúcich ôsmich nominačných hlasovaniach a očakáva sa, že zvíťazí prakticky v každom ďalšom štáte USA.

Bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN sa rozhodla neodstúpiť zo súboja s exprezidentom USA aj napriek úvodným porážkam vrátane prehry vo svojom domovskom štáte Južná Karolína. Haleyová vyjadrila presvedčenie, že republikáni si zaslúžia alternatívu voči Trumpovi aj napriek jeho doterajšej dominancii v kampani.

Na nomináciu je potrebných 1215 delegátov. Trump ich má podľa NBC News 247, Haleyová 43.

Ak sa predpoklady potvrdia, 77-ročný politik sa v novembrových voľbách stretne s demokratickým prezidentom Joeom Bidenom. Prieskumy verejnej mienky zatiaľ považujú Trumpa za mierneho favorita takéhoto súboja.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie