fbpx

Záujem o kreslo europoslanca majú známi poslanci, exministri aj bývalá moderátorka

Na archívnej snímke z 24. januára 2024 žena kráča okolo reklamných tabúľ, ktoré informujú o blížiach sa júnových voľbách do Európskeho parlamentu v Bruseli. Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Celkovo sa bude voliť 720 poslancov Európskeho parlamentu, čo je o 15 viac ako v predchádzajúcich voľbách. Hlasovanie zo zahraničia v eurovoľbách nie je možné. Zdroj: FOTO TASR/AP

Za pár mesiacov si budeme voliť nových zástupcov v Európskom parlamente a politické strany ukázali, kto o tento post zabojuje. Nájdete medzi nimi prekvapenia, známe mená, ale stálice našej politiky či súčasných eurposlancov, informuje portál topky.sk.

Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Politické strany alebo koalície môžu podávať kandidátne listiny do eurovolieb najneskôr 10. marca.

Hnutie Slovensko vsádza na Polláka

Hnutie Slovensko (predtým OĽaNO) dalo na prvé miesto kandidátky do eurovolieb súčasného europoslanca Petra Polláka. Podľa lídra strany Igora Matoviča hrozí, že extrémisti získajú taký silný mandát v rámci europarlamentu, že to môže zakývať piliermi EÚ. Prioritný zápas v eurovoľbách by mal preto podľa neho spočívať v tom, aby v nich nezískali moc ľudia, ktorí nepodporujú hlavného „ducha“ vzniku EÚ.

SaS ukázala kompletnú 15-tku

Kompletne celú kandidátku ukázala strana SaS. O tom, že jej lídrom bude Richard Sulík sa už síce vedelo dlhší čas, no ostatné mená zostávali zahalené rúškom tajomstva. Liberáli nakoniec predstavili kompletnú 15-sku. Dvojkou bude súčasný europoslanec Eugen Jurzyca.

Prvú trojku uzatvrára poslankyňa Vladimíra Marcinková, ktorej meno síce Sulík spomínal už na jeseň minulého roka, no ako aj ona sama priznala, rozhodla sa na poslednú chvíľu. Štvrté miesto na kandidítke má Jana Bittó Cigániková. Päťka patrí Karolovi Galekovi. 

„Postavili sme silnú, no najmä odbornú kandidátku. Nevyťahujeme mená z klobúka, je postavená na našich kádroch, pričom sme silný zohratý tím. Sú na nej aj štyria poslanci národnej rady, no na tzv. čakačke do parlamentu máme ďalšie silné mená, preto sme sa rozhodli posilniť ju aj aktuálnymi poslancami,“ povedal ku kandidátke predseda SaS a Richard Sulík.

Kandidátom číslo šesť je Ján Oravec. Ďalšou v poradí je advokátka, ktorá sa angažuje aj v komunálnej politike Simona Čerevková, číslom osem je právnička Slavomíra Henčeková. Za ňou nasleduje náš tímlíder pre bezpečnosť a poslanec národnej rady Juraj Krúpa, číslom desať je dlhoročný Saskár a odborník na potravinárstvo Miroslav Žiak.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie