fbpx

FOTO: Mimoriadny úkaz v Kalifornii. Vyprahnuté dno Údolia smrti sa zmenilo na jazero

Na snímkach jazero Badwater Basin predtým a teraz po intenzívnych dažďoch. Zdroj: thebreakofdawns.com, X/@SaulGonzalezCA

Rekordné prívalové dažde, ktoré sa v posledných šiestich mesiacoch preháňali nad Kaliforniou, spôsobili výnimočný prírodný úkaz. Po mnohých rokoch vytvorili jazero Manly v najsuchšom mieste štátu – Údolie smrti. Vodná plocha láka davy návštevníkov, ktorí ju využívajú na radovánky.

Jazero sa objavilo na dne Badwater Basin – najnižšie položeného miesta v Severnej Amerike.

Strážcovia parku aj vedci označujú jav za jeden z vôbec najpozoruhodnejších. Dokazuje, že púšť nie je pustá a vyprahnutá, ale dynamická a tvorí domov mnohým zložitým a živým ekosystémom. „Toto je púšť, ktorá má vitalitu,“ povedal Mason Voehl, výkonný riaditeľ neziskovej organizácie Amargosa Conservancy.


Od začiatku februára sa do parku schádzajú davy ľudí a trhajú rekordy návštevnosti. Na cestách v rezervácii stoja kolóny áut a parkoviská sú preplnené. Návštevníci sa v jazere brodia, plavia sa na kajakoch a paddleboardoch.

„Je to úžasné,“ povedala návštevníčka parku Inta Malisová, ktorá prišla s manželom Derickom z Arlingtonu v štáte Virgínia.

„Keď som si ako dieťa predstavovala Údolie smrti, myslela som si, že je to len veľké hlboké pieskovisko,“ dodala Malisová. „Jazero do tejto predstavy vôbec nezapadalo.“


Samotné jazero je hlboké asi dvadsať centimetrov. Voda je nasiaknutá tisíckami rokov starými minerálmi, ktoré zapríčiňujú asi päťkrát vyššiu slanosť, než má oceán. V odraze jazera sa týči pohorie Panamint Mountains s vrcholom Telescope Peak.

Jazero Manly sa objavilo v menšej rozlohe aj v roku 2005. Teraz sa odborníci domnievajú, že sa po dažďoch zväčšilo. Je efemérna, teda vzniká iba pri vyššom množstve zrážok a nie je trvalé. Podľa odborníkov sa už zmenšuje a po oteplení vyschne úplne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie