fbpx

Nad Slovenskom budeme môcť pozorovať vesmírne divadlo. Nenechajte si ho ujsť

Na snímke kométa C/2020 F3 (Neowise) v Bratislave. Zdroj: TASR - Martin Baumann

Nad Slovenskom sú aktuálne dve kométy, ktoré môžete pozorovať len obyčajným ďalekohľadom. Koncom marca nás však čaká prekvapenie. Jednu budeme môcť zahliadnuť aj voľným okom. 

Pri dobrých svetelných podmienkach a so základnou technikou budete môcť spozorovať kométu Pons Brooks. Jej obežná dráha je až 71 rokov.

„Sa treba zamerať koncom marca hlavne na súhvezdie Pegasa a Andromedy, tadiaľ kométa prejde,“ uviedol pre RTVS odborný pracovník hvezdárne v Hlohovci Peter Habaj.

Čaká nás aj tretia návšteva

Tretia tohtoročná kométa zatieni na jeseň svojím jasom mnohé menšie hviezdy. „Posledná kométa tohto roka je veľmi významná, pretože by mala byť zhruba taká jasná ako posledná kométa NeoWise, ktorá tu bola v roku 2020. Tú by sme mohli vidieť aj po západe slnka nad západným až juhozápadným obzorom, pričom jej podmienky sa do konca októbra budú zlepšovať a bude od tohto obzoru stále stúpať,“ pokračoval Habaj.

„Určite neohrozí ani našu Zem, ani naše Slovensko. Budeme sa môcť pozrieť na tri veľmi zaujímavé úkazy. A to už v tomto období je možné vidieť dve z tých komét. Ich krásy vyniknú predovšetkým na fotografii, ktorá ukáže nielen samotnú hlavu kométy, ale predovšetkým jej nádherný chvost, ktorý sa ťahá milióny kilometrov do diaľky a vytvára to, čo robí kométu kométou,“ skonštatoval riaditeľ hvezdárne Karol Petrík.

„Určite to bude prestíž pre nás, pokiaľ by sme dokázali zosnímať tieto slabšie kométy. Niekedy sa jedná až o stovky fotografií, ktoré sa potom následne spracovávajú vo vhodnom softvéri v počítači. Týmto získame obrovský odstup užitočného signálu od šumu,“ dodal Habaj.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie