fbpx

Tínedžer v Zürichu pobodal žida. Vykrikoval antisemitské slogany a prial im smrť

Na snímkach záchranári bojujúci o život Žida, ktorý sa údajne stal obeťou antisemitského útoku. Zdroj: X/@MOSSADil, @DaveAtherton20

Švajčiarska polícia zadržala 15-ročného chlapca, ktorý v Zürichu pobodal a vážne zranil ultraortodoxného žida. Podľa švajčiarskych médií bol útočník zadržaný na mieste činu, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Zatiaľ čo svedkovia uviedli, že útočník pred a počas útoku vykrikoval antisemitské slogany, polícia zatiaľ útok neoznačila za trestný čin spáchaný z nenávisti. Pred útokom totiž údajne došlo k hádke medzi viacerými osobami. Pri útoku údajne kričal „Smrť všetkým židom“, uviedol portál timesofisrael.com.

50-ročný obeť utrpel vážne zranenia a bol prevezený do nemocnice, kde sa jeho stav údajne stabilizoval.

Mestská polícia v Zürichu uviedla, že sa skúmajú všetky línie vyšetrovania a že „výslovne zahŕňajú možnosť antisemitsky motivovaného zločinu“, informoval miestny Blich.


Pred bodnutím malo dôjsť k potýčke medzi viacerými osobami. Vo vyhlásení pre švajčiarske médiá Švajčiarska asociácia židovských komunít (SIG) uviedla, že je „hlboko šokovaná“ útokom. Organizácia poznamenáva, že „fyzické útoky na Židov vo Švajčiarsku sú veľmi zriedkavé,“ dodala, že takéto incidenty sú na vzostupe v rámci celosvetovo stúpajúceho antisemitizmu.

„Predpokladá sa, že v súčasnosti sa neočakáva žiadna ďalšia hrozba pre židovských ľudí a inštitúcie. Napriek tomu sú všetci členovia židovskej komunity vyzvaní, aby sa až do odvolania správali obozretne a opatrne,“ uvádza sa v správe. Francúzsky hovoriaci švajčiarsky úrad proti antisemitizmu a hanobeniu (Cicad) nedávno oznámil, že antisemitské incidenty vo francúzsky hovoriacom Švajčiarsku vzrástli v roku 2023 o 68 percent, pričom od 7. októbra to bolo viac ako o polovicu, citoval Blich.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie