fbpx

VIDEO: Američania zhadzujú v Gaze z lietadiel humanitárnu pomoc. Izrael podporil návrh prímeria

Na snímkach humanitárna pomoc od USA po prímerí v Pásme Gazy. Zdroj: X/@LensVeritatis

Americká armáda v sobotu nad Pásmom Gazy zhodila z troch lietadiel prvú dodávku humanitárnej pomoci pre obyvateľov tohto palestínskeho územia. Lietadlá C-130 Hercules podľa zdrojov agentúry AP zhodili 66 balíkov obsahujúcich asi 38-tisíc porcií jedla.

V Gaze panujú katastrofálne podmienky v súvislosti s pokračujúcim konfliktom izraelskej armády proti teroristickému hnutiu Hamas, ktoré toto územie ovláda. Ľuďom sa nedostáva pitnej vody, jedla ani liekov. Pomoc z lietadiel už teraz zhadzuje Jordánsko v spolupráci s Egyptom a Francúzskom.

Zúfalosť situácie podčiarkuje aj štvrtkový vývoj na severe Gazy, kde najmenej 115 ľudí pri čakaní na humanitárnu pomoc prišlo o život a stovky ďalších utrpeli zranenia. Podľa svedkov začali do davu strieľať izraelskí vojaci. Izraelská armáda tvrdí, že väčšina obetí bola ušliapaná alebo prejazdená nákladnými autami, keď pri konvoji s pomocou vypuklo násilie.

Lietadlá C-130 Hercules sa často používajú na dopravu pomoci do odľahlých miest, pretože majú veľkú nákladnú kapacitu a dokážu pristáť aj v horších podmienkach. V minulosti ich Spojené štáty používali na dodávky pomoci v Afganistane, Iraku alebo na Haiti.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie