fbpx

Ľudia sa znova schádzali pri hrobe Navaľného, prišla tam aj jeho matka

Na snímke zľava matka opozičného politika Alexeja Navaľného Ľudmila a matka politikovej manželky Julije pri hrobe na Borisovskom cintoríne v Moskve, kde bol v Navaľnyj v piatok pochovaný v sobotu 2. marca 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Pri hrobe zosnulého opozičného politika Alexeja Navaľného v Moskve sa v sobotu zhromaždilo množstvo ľudí. Ľudia, ktorí hovoria, že ho považujú za symbol nádeje a vytrvalosti, stáli v rade pri hrobe, aby položili kvety. Na mieste bola aj Navaľného matka Ľudmila a matka jeho manželky. Policajti udalosť sledovali, ale proti nikomu nezasiahli, informovala agentúra Reuters.

Navaľnyj bol jedným z najtvrdších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina. Zomrel 16. februára v trestaneckej kolónii vo veku 47 rokov. Pochovaný bol v piatok. Jeho priaznivci tvrdia, že bol zavraždený. Kremeľ popiera, že by sa na jeho smrti podieľal štát.

Na piatkovej rozlúčke s Navaľným sa zúčastnili tisíce ľudí. Niektorí skandovali jeho meno a hovorili, že ruským úradom neodpustia jeho smrť. V sobotu bol jeho hrob na moskovskom cintoríne neďaleko miesta, kde kedysi žil, posiaty kvetmi. Tisíce smútiacich ich tam nechali.

„Bol to on, kto mi otvoril oči pre súčasnú politickú situáciu v Rusku,“ povedala jedna zo smútiacich, ktorá neuviedla svoje meno.

Pri návšteve hrobu zachytili aj matku Alexeja Navaľného Ľudmilu a matku politikovej manželky Julije. Ako je známe, Navaľného manželka a ich deti Daša a Zachar na pohrebe neboli, podobne ako ani najbližší Navaľného spolupracovníci, ktorí od rozpútania vojny na Ukrajine žijú v exile. Keďže veľká časť z nich je v Rusku vyhlásená za tzv. zahraničných agentov alebo stíhaná pre šírenie údajných dezinformácií o ruskej armáde, v Rusku by im hrozilo zadržanie.

Podľa reakcie jedného z diskutérov na sociálnych sieťach, ktorý na Borisovský cintorín zavítal v sobotu ráno, v okolí areálu hliadkuje veľa príslušníkov bezpečnostných zložiek a ulicu vedúcu k cintorínu lemujú policajné zátarasy. Na cintorín sa však dá vojsť bez problémov a zostať pri Navaľného hrobe ľubovoľne dlho.

Policajti sa správajú „adekvátne“, napísal diskutér, pričom dodal, že pri vchode sú rámy na detekciu kovov. „Je tu veľa kvetov, ľudia stále prichádzajú,“ informoval.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie