fbpx

Americká ekonomika rastie vďaka imigrantom, ktorí zapĺňajú medzery po pandémii

Zamestnanci v reštaurácii vykladajú kuracie nugetky. Zdroj: X/Chicago’s Food Bank

Spojeným štátom sa po kríze spôsobenej pandémiou kovidu 19 darí z hospodárskeho hľadiska lepšie ako mnohým iným bohatým krajinám sveta. Prisťahovalectvo je kľúčovým faktorom, ktorý pomohol opätovne naštartovať ekonomiku USA, uviedol tento týždeň denník The Washington Post (WP).

Dokument vychádza zo štúdie washingtonského výskumného inštitútu Economic Policy Institute, ktorý na základe federálnych údajov analyzoval trendy na trhu práce za posledný rok. Zistila, že približne polovica mimoriadneho nárastu pracovných miest bola spôsobená ľuďmi narodenými mimo USA.

Federálna rezervná banka v San Franciscu už predtým dospela k záveru, že nárast počtu zahraničných pracovných síl vyplnil medzery na trhu, ktoré vznikli v dôsledku pandémie covidu. Podľa denníka sa prisťahovalci po obmedzení pandémie oveľa rýchlejšie vracali do pracovného procesu. Ekonómovia a odborníci na trh práce považujú tento prílev pracovnej sily za kľúčový faktor oživenia hospodárstva po období rýchlych zmien.

„Nemôžete takto rásť len s domácou pracovnou silou. Nie je to možné,“ povedala Pia Orreniusová, ktorá je viceprezidentkou Federálnej rezervnej banky v Dallase. V USA je dvanásť federálnych rezervných bánk a spolu tvoria Federálny rezervný systém (Fed), ktorý je podobný centrálnej banke.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie