fbpx

Už žiadne vrecia s odpadom na uliciach. New York bojuje proti zápachu a potkanom

Vrecia s odpadom na chodníkoch v New Yorku. Zdroj: X/ Matthew Downhour

V New Yorku, najľudnatejšom meste Spojených štátov, sa skončil zvyk nechávať vrecia s odpadkami na chodníkoch, aspoň pre približne 200 000 miestnych podnikov. Od piatku musia všetky používať odpadkové koše, informujú americké médiá. Mestské úrady týmto opatrením bojujú proti zápachu na uliciach a potkanom.

Starosta Eric Adams a jeho tím chcú skoncovať s „nepretržitými krysími občerstveniami“, ktoré podľa nich na chodníkoch vytvárajú vrecia s odpadom čakajúce na odvoz.

Už v auguste minulého roka začalo mesto vyžadovať od obchodov s potravinami alebo pohostinských zariadení, aby svoj odpad umiestňovali do kontajnerov s pevným vekom. Toto opatrenie podľa úradov zakrylo väčšinu odpadu, ktorý priťahoval premnožené hlodavce.

V septembri sa nariadenie rozšírilo na ďalšie podniky a od dnešného dňa sa podľa New York Times vzťahuje na všetky podniky v meste. Úrady tvrdia, že opatrenie sa teraz bude vzťahovať na približne polovicu z približne 20 miliónov kilogramov odpadu, ktorý sa v tomto mnohomiliónovom meste každý deň vyzbiera.

„Veľké mestá na celom svete už desaťročia ukladajú odpad do košov na kolieskach alebo iných kontajnerov, ale New York to jednoducho nerobil,“ povedala Jessica Tischová, členka miestnej samosprávy zodpovedná za sanitáciu. „Je to taká základná vec z viacerých dôvodov – vzhľad a atmosféra ulíc, zápach v lete, potkany,“ pokračovala.

Podniky, ktorých sa povinné používanie košov netýkalo, dostanú v nasledujúcom mesiaci upozornenie len v prípade, že pravidlo porušia. Potom budú nasledovať plošné pokuty, ktoré sa pri opakovanom porušení môžu vyšplhať až na 200 dolárov (184 eur).

Mesto zároveň robí zmeny v zbere odpadu z domácností, ktorý sa vykonáva separovane. Na jeseň plánuje rozšíriť opatrenie, ktoré sa vzťahuje na podniky, aj na niektoré z nich, informovala agentúra AP.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie