fbpx

Nemecké vzdušné sily majú problém, Rusko zverejnilo zábery zo stretnutia veliteľov

Na snímke Olaf Scholz. Zdroj: X/War Watch

Nemecko vyšetruje veľký únik informácií z činnosti vysokopostavených príslušníkov svojich vzdušných síl, oznámil v sobotu kancelár Olaf Scholz a prisľúbil rýchle objasnenie. Zvukový záznam približne 30-minútového rozhovoru zverejnila v piatok Margarita Simonyanová, šéfredaktorka ruskej televízie RT. Nahrávka sa okrem iného týkala používania nemeckých zbraní Ukrajinou vo vojne s Ruskom.

Na nahrávke z telekonferencie na platforme Webex vysokí predstavitelia nemeckého letectva okrem iného diskutujú o teoretických možnostiach použitia riadených striel. Ide o rakety Taurus nemeckej výroby, ktoré môžu zasiahnuť cieľ na vzdialenosť až 500 kilometrov.

Niektorí nemeckí predstavitelia už skôr vyjadrili obavy, že Ukrajina by ich mohla použiť na útoky ďaleko na ruskom území. Simonyanová na kameru hovorí, ako jej nikto neveril, že zábery, ktoré získala, sú autentické.

Ona však tvrdí, že opak je pravdou. „Štyria dôstojníci nemeckej armády hovoria o letectve a diskutujú o tom, ako zbombardovať ruský most vedúci na Krym, koľko rakiet bude treba, či desať alebo dvadsať, ako to urobiť tak, aby sa nikto nič nedozvedel a kancelár Scholz mohol naďalej tvrdiť, že (Nemecko) nie je zapojené do konfliktu,“ hovorí kremeľský propagandista.

Tlačová agentúra DPA konštatuje, že rozhovor, ktorý sa rozšíril na ruských sociálnych sieťach, je podľa jej informácií autentický. „Ide o veľmi vážnu záležitosť, a preto je teraz predmetom veľmi starostlivého, dôkladného a veľmi rýchleho vyšetrovania,“ povedal Scholz v Ríme. Tam sa už dopoludnia okrem iného stretol s pápežom Františkom.

Pokiaľ ide o únik informácií, samotný kancelár má teraz problémy. V Spojenom kráľovstve je mimoriadne nahnevaný. Scholz totiž medzi prejavmi prezradil, že Briti a Francúzi pomáhajú Ukrajincom odpaľovať rakety Skalp a Storm Shadow. Tieto informácie boli tajné.

„Ide o hrubé zneužitie spravodajských informácií, ktorého cieľom je zámerne odvrátiť pozornosť od neochoty Nemecka vyzbrojiť Ukrajinu vlastným raketovým systémom dlhého doletu. Rusko to nepochybne využije na zvýšenie eskalácie,“ rozhorčil sa Tobias Ellwood, britský poslanec a bývalý predseda parlamentného výboru pre obranu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie