fbpx

Palestínčania sa snažia získať jedlo, vodu, lieky a inú pomoc. USA začnú do Pásma Gazy zhadzovať humanitárnu pomoc

Palestínčania čakajú na humanitárnu pomoc. Zdroj: TASR/AP

Spojené štáty začnú v najbližších dňoch zo vzduchu zhadzovať humanitárnu pomoc do Pásma Gazy, keďže podľa WHO Palestínčania riskujú svoje životy, aby našli jedlo, vodu a iné zásoby uprostred neutíchajúceho izraelského útoku. Oznámil to v piatok americký prezident Joe Biden. Vo štvrtok bolo podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze riadeného Hamasom zabitých najmenej 115 Palestínčanov a viac ako 750 zranených. Dav Palestínčanov sa pokúsil dostať k humanitárnemu konvoju a neďaleké izraelské jednotky spustili do ľudí paľbu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Spojené štáty americké začnú letecky zhadzovať potravinovú pomoc obyvateľom Gazy, oznámil v piatok prezident Joe Biden, keďže sa humanitárna kríza prehlbuje a Izrael sa naďalej bráni otvoreniu ďalších pozemných priechodov, ktoré by umožnili ďalšiu pomoc do vojnou zničeného pásma, informuje web Politico.

Viaceré krajiny odsúdili izraelské sily za streľbu na Palestínčanov, ktorí vo štvrtok čakali na jedlo a inú zúfalo potrebnú pomoc v otvorenom priestore mesta Gaza. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, uviedlo, že viac ako 100 ľudí bolo zabitých a viac ako 750 bolo zranených. Biden to nazval „tragickou a alarmujúcou udalosťou“.

Biden povedal, že pomoc neprichádza do Gazy dostatočne rýchlo a povedal, že pracuje na sprostredkovaní okamžitej dohody o prímerí, ktorá by umožnila ďalšiu pomoc. Výsadky poskytnú istú úľavu tým na zemi. Ich použitie však nie je udržateľným riešením pre humanitárnu krízu v Gaze, keďže metóda dokáže priniesť len zlomok množstva pomoci, ktorú by mohli dopraviť nákladné autá.

Namiesto toho ich použitie podčiarkuje zničujúci vplyv pokračujúceho odmietania izraelskej vlády otvoriť viac pozemných priechodov pre kriticky potrebnú pomoc. Výzvy USA, aby vláda Netanjahua otvorila ďalšie priechody na severe, zatiaľ zlyhali.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie