fbpx

V Rusku sa rozbieha nová vlna znárodňovania a prerozdeľovania majetku. Naznačil to aj Vladimir Putin

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: TASR/ Michal Svítok

Vo svojom prejave Vladimir Putin ohlásil, že podnikateľské elity zbohatnuté počas divokej privatizácie 90. rokov budú vystriedané novými vlasteneckými kádrami, ktoré sa dnes rodia v ohni donbaských bitiek.

Jurij Antipov sa dlhé roky mohol považovať za víťaza divokých rokov ruského prechodu ku kapitalizmu. Majiteľ Čeljabinského elektrometalurgického kombinátu a dvoch veľkých závodov na výrobu ferozliatin sa pred troma rokmi umiestnil na 170. priečke najbohatších Rusov a v priemyselnej metropole na východnom úpätí Uralu sa ako jediný mohol pochváliť limuzínami Bentley.

Zlaté časy skončili, keď Antipova aj jeho ženu Ljudmilu zatkla FSB. Prokuratúra oznámila, že sedemdesiatročný biznismen sa k majetku v 90. rokoch dostal v rámci nezákonnej privatizácie, a obvinila ho z podvodu. Súd mu ešte v ten istý deň jeho fabriky zabavil. Úrady navyše naznačujú, že Antipov spolupracoval so západnými zbrojovkami.

Antipov je najbohatším ruským biznismenom zatknutým od začiatku „špeciálnej vojenskej operácie“. Jeho osud podľa nezávislých médií naznačuje, že v Rusku sa rozbieha nové kolo znárodňovania a prerozdeľovania majetku, ktoré ide ruka v ruke s totálnym prechodom na vojnové hospodárstvo.

Prvé na rane podľa expertov budú chemické a strojárske podniky, mnohé z nich zrejme skončia v náručí najbližších priateľov prezidenta Putina.

„Keď som sa jedného z úradníkov spýtal, čo sa v tejto situácii dá robiť, odpovedal mi: naučte sa im ustupovať, ešte sa vám to bude hodiť,“ hovorí v rozhovore s portálom Agentstvo nemenovaný podnikateľ.

Kto je ruská elita?

Podobný vývoj naznačil aj Vladimir Putin vo svojom vystúpení pred oboma komorami parlamentu.

Domácich analytikov zaujala predovšetkým záverečná pasáž. V tej sa vodca Kremľa zamyslel, kto je podľa neho skutočná elita ruského národa.

 „Viete, slovo ‚elita‘ bolo v mnohých ohľadoch zdiskreditované. Tí, ktorí sa bez akýchkoľvek spoločenských zásluh považujú za akúsi kastu so zvláštnymi právami a výsadami, a najmä tí, ktorí si v minulých rokoch plnili vrecká a ťažili pritom z podivných procesov v ekonomike 90. rokov, tí rozhodne elitou nie sú,“ vyhlásil Putin .

„Opakujem, skutočnou, skutočnou elitou sú všetci, ktorí slúžia Rusku. Pracovití a bojovní, spoľahliví, dôveryhodní, osvedčení, dobrí ľudia, ktorí preukázali svoju vernosť Rusku,“ dodal prezident.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie