fbpx

Telo sa na ne nevie adaptovať. Štúdia odmietla ultra spracované potraviny

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Ashley Green

Žiadne námietky. Ak ste čakali na konečné postrčenie, prečo sa naozaj vzdať vysoko spracovaných potravín alebo ich aspoň obmedziť, je tu. Prináša ho rozsiahla štúdia, ktorej sa zúčastnilo desať miliónov ľudí. Čo medzi takéto potraviny patrí a aké zdravotné následky spôsobujú?

Že je vysoko spracovaná potrava nezdravá, sme už vedeli. Veda ponovom hovorí, že sa na ňu naše telá nedokážu plne adaptovať.

Dôkladná štúdia vydaná magazínom BMJ, bola prekvapivo potrebná. Výskumov, ktoré ony potraviny s poškodzovaním zdravia spájali, bolo totiž, pravda, veľa. Lenže ako pripomína server News Medical, chýbalo ich starostlivé a súhrnné preskúmanie, ktoré by vynieslo všeobecnejší súd podložený komplexným náhľadom. Preto sa do neho pustil početný tím z prestížnych inštitúcií zo Spojených štátov, Francúzska, Írska aj Austrálie.

Ich analýza sa dotkla celkom 45 výskumov, ktorých účastníkmi bolo dovädna 9,9 milióna ľudí. Žiadny z výskumov nebol starší ako tri roky, žiadny nebol financovanie spoločnosťou, ktorá vysoko priemyselne spracované potraviny vyrábala. Cieľom analýzy bolo ohodnotiť kvalitu a silu dôkazov o tom, ktoré potraviny súvisia s konkrétnym zdravotným rizikom.

Štúdia pritom zistila priame spojenie medzi vysoko spracovanými potravinami a 32 zdravotnými parametrami. Zahŕňali kardiovaskulárne, respiračné, duševné problémy, ťažkosti tráviaceho traktu i metabolického zdravia, rakovinu i predčasnú úmrtnosť. Vyššie vystavenie organizmu týmto potravinám súviselo s vyšším rizikom predovšetkým kardiometabolických ťažkostí, duševných ťažkostí a predčasnej úmrtnosti.

Kým zistenia medzinárodného vedeckého tímu priblížime podrobnejšie, zhrnieme, o akých potravinách je presne reč. „Neexistuje dôvod, prečo sa domnievať, že sa ľudia na takéto produkty môžu plne adaptovať,“ hovorí pre server CNN Carlos Monteiro z Centra epidemiologických štúdií saopaulskej univerzity.

Jedlo, ktorému telo nerozumie

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie