fbpx

Rakúsko je takmer stopercentne závislé od ruského plynu. Ministerka žiada zmenu

Rakúska ministerka Leonore Gewesslerová. Zdroj: X/Hermann130164

Závislosť Rakúska na ruskom zemnom plyne sa za posledné dva roky zvýšila z 80 na 98 percent, upozorňuje ministerka energetiky alpskej krajiny. Dôvodom je zmluva s Gazpromom o povinnom odbere, pokles spotreby plynu o štvrtinu a tiež neochota regiónov kupovať drahšie alternatívy.

Keď Rusko zaútočilo 24. februára 2022 na Ukrajinu, Rakúsko dovážalo 80 percent zemného plynu od štátnej ruskej spoločnosti Gazprom. Po dvoch rokoch vojny sa tento podiel zvýšil na 98 percent, píše portál euractiv.sk.

Rakúska ministerka Leonore Gewesslerová, do ktorej portfólia patria klíma, životné prostredie, energetika, mobilita, inovácie a technológie, teraz nalieha, aby krajina prijala rýchle opatrenia, ktoré by túto situáciu zvrátili. Terajší podiel ruského plynu na rakúskom trhu predstavuje enormný nárast oproti 17 percentám v októbri 2022, kedy Rusko obmedzilo toky plynu do Európy. Trend sa čoskoro obrátil a podiel ruského plynu v krajine bol už v auguste minulého roku späť na úrovni 43 percent.

Zmluvy hovoria jasne

Spotreba rakúskych domácností sa podľa údajov ministerstva energetiky znížila zo 100 terawatthodín (TWh) v roku 2022 na 75 TWh v tom minulom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie