fbpx

Scholz hovoril o raketách a omylom prezradil tajné informácie o Britoch na Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Scholz gestikuluje na tlačovej konferencii v priestoroch nemeckej tlačovej agentúry DPA v Berlíne v pondelok 26. februára 2024. Scholz v pondelok opätovne vylúčil dodanie riadených striel s plochou dráhu letu Taurus na Ukrajinu. Ako dôvod uviedol riziko zapojenia Nemecka do vojny. Zdroj: TASR/DPA

Nemecký kancelár Olaf Scholz možno nechtiac prezradil tajné informácie. A tým nahneval najmä Britov. Keď totiž hovoril o tom, že jeho krajina nedodala Ukrajincom rakety Taurus, prezradil doteraz neznáme podrobnosti o britskej pomoci pre napadnutú krajinu. Pustili sa do neho zato aj doma v Nemecku.

Scholz v pondelok zopakoval, že Nemecko zatiaľ nedodá Ukrajine moderné strely Taurus. Tie patria medzi najmodernejšie zbrane nemeckej armády a mohli by sa stať terčom ukrajinského útoku, čo Scholza znepokojuje. „Nezapojíme sa do vojny, ani priamo, ani nepriamo. Tieto zásady určujú všetky moje rozhodnutia,“ povedal Scholz.

A medzi rečou prezradil, že Briti a Francúzi pomáhajú Ukrajincom s odpaľovaním rakiet Skalp a Storm Shadow, za čo bol neskôr kritizovaný. Práve tieto informácie boli utajované.

Doteraz bolo známe, že Briti poskytovali spravodajské informácie o ruských cieľoch. Nebolo však jasné, do akej miery britské jednotky skutočne pomáhali Ukrajincom.

„Ide o hrubé zneužitie spravodajských informácií na zámerné odvrátenie pozornosti od neochoty Nemecka vyzbrojiť Ukrajinu vlastným raketovým systémom dlhého doletu. Rusko to nepochybne využije na zvýšenie eskalácie,“ rozhorčil sa podľa internetovej stránky denníka The Daily Telegraph britský poslanec a bývalý predseda parlamentného výboru pre obranu Tobias Ellwood.

„Vyhlásenie kancelárky o údajnej účasti Francúzska a Spojeného kráľovstva na operácii rakiet dlhého doletu na Ukrajine je úplne nezodpovedné,“ kritizoval Scholza aj Norbert Röttgen, člen nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

V utorok britská vláda oznámila, že na ukrajinskom území je nasadený „malý počet“ vojakov, a dodala, že niektorí z nich sa podieľajú na zdravotníckom výcviku.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie