fbpx

Pätina školákov je na Slovensku obeťou šikany. Pomôcť im môže aplikácia

Ilustračná fotografia. Zdroj: FREEPIK/DCStudio

Šikany na školách neubúda a obetí je veľa – asi 20 percent školákov. Väčšinou sa s problémami obrátia na spolužiakov, teraz im však pomôcť môže aj bezplatná aplikácie. Informuje o tom RTVS.

Svedkov šikany je 33 percent z 2 500 opýtaných a 17 percent sa priznalo, že ich spolužiaci šikanovali. „Budeme potrebovať začať intenzívne pracovať s empatiou, súdržnosťou, aby to prostredie, ktoré je bezpečné, nebude vytvárať problém so šikanou,“ uviedla hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

„Dôležitosť vidím v zmene komunikácie, ktorá tu je. Komunikácia je veľmi často negatívna, agresívna, a vytvára časté konflikty,“ uznala školská psychologička Erika Brštiaková.

Pomôcť má mobilná aplikácia

ide o aplikáciu Sanity. Tá zisťuje, čo dieťa prežíva, a ak mu vyjde horší výsledok, navrhne mu, čo robiť. „Jej používanie je celkom jednoduché, zvládne to každý,“ povedal deviatak na základnej škole Ondrej.

Pribúdať majú aj ďalšie funkcie. „Aplikácia nebude pomáhať len úzkostiam, ale celému spektru emócií,“ informovala projektová manažérka duševného zdravia detí a mládeže Lenka Svoradová.

Stojí za ňou Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie.

Školáci o pomoc požiadajú priamo odborníkov, ktorí im poradia aj so šikanou. zatiaľ tak urobilo približne 30 detí. „Možno pomôcť jednému, dvom na základe tejto aplikácie. Má to význam a budeme to ďalej podporovať,“ uviedla psychologička Alena Kopányiová.

Deti však netrápi len šikana. Obracajú sa na nich aj s inými, osobnými problémami. „Od vlastných neistôt v puberte, ktoré máme, ale skôr nám to hovorilo o neschopnosti, že takéto dieťa vo svojom okolí nemá človeka, ktorý by sa mu s takýmto problémom venoval, zdôveril,“ skonštatovala Kopányiová.

„Ja väčšinou, keď mám problém, poradím sa s mamou,“ povedal deviatak na základnej škole.

„Veľakrát sa stane, že deti v puberte strácajú istotu v dospelom a vyhľadajú rovesnícku skupinu. Na škole učíme a aj sa nám to darí, že keď potrebujú pomoc, aby prišli za nami,“ prezradila Brštiaková.

Od aplikácie chcú, aby školám dávala echo, ak sa dieťa zdôverí s vážnou vecou. Pravdaže, išlo by to anonymne, ak by si to dieťa želalo. „Aby škola dostala nejaké echo, aj keď len anonymné, že máme tu problém, začnite konať,“ dodala hlavná školská inšpektorka.

Hlavná školská inšpektorka by chcela, aby sa aplikácia prepojila s Edupageom. Tak by bola bližšie deťom aj rodičom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie