fbpx

VIDEO: Navaľného pochovajú, odovzdanie tela sa odložilo. Moskva je obsadená políciou (aktualizované)

Na snímke príslušníci poriadkovej polície strážia priestor pred bohorodičným Chrámom ikony Utíš môj smútok v moskovskom rajóne Maryno v Moskve v piatok 1. marca 2024. V pravoslávnom chráme sa uskutoční v piatok posledná rozlúčka s ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným. Následne ho pochovajú na Borisovskom cintoríne. Štyridsaťsedemročný Navaľnyj v trestaneckej kolónii na Sibíri podľa ruských úradov náhle zomrel v piatok 16. februára po tom, čo mu po vychádzke prišlo nevoľno. Zdroj: TASR/AP

V piatok sa v Moskve uskutoční pohreb najvýznamnejšieho ruského opozičného politika posledných rokov Alexeja Navaľného. Ruské úrady odovzdali telo rodine s oneskorením, ktoré môže viesť k prieťahom. Polícia postavila zábrany na ceste pred kostolom, kde sa má pohreb konať. Na mieste sú pripravené vozidlá na prevoz zatknutých.

Policajti postavili zátarasy na ceste pred kostolom, kde sa má rozlúčka uskutočniť. Na mieste sú pripravené policajné antény. Na miesto prichádzajú vozne na prepravu zatknutých.

Posledná rozlúčka s Navaľným, ktorý vo februári zomrel v ruskom väzení, sa má začať o 12.00 h SEČ v Chráme ikony Matky Božej v moskovskej štvrti Marijino.

Pomalý internet a policajné hliadky

Podľa reportéra Mediazony sú v okolí chrámu výpadky internetu: odoslanie správy na sociálnej sieti Telegram trvá niekoľko minút a aplikácia na mapovanie vôbec nefunguje. Už vo štvrtok si novinári všimli, že v blízkosti kostola robotníci inštalujú anténu, ktorá je podľa nich určená na špeciálne bohoslužby. „To nezáleží na nás,“ odpovedal jeden z robotníkov na otázku, či zariadenie nebude rušiť mobilné pripojenie.

Na neďalekom Borisovskom cintoríne, kde má nasledovať samotný pohreb, je tiež niekoľko policajných hliadok. Na záberoch z okolia cintorína vidieť aj kovové oplotenie, detektory kovov a bezpečnostné kamery.

Portál Meduza odporučil záujemcom, aby sa na ceremóniu vybrali vopred, keďže stanica metra môže byť úradmi uzavretá, a varoval, že polícia môže zabrániť Navaľného stúpencom zúčastniť sa na ceremónii.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie