fbpx

Konopný mastičkár Josef Šipoš opäť pred súdom, dostal osemročný trest

Na archívnej snímke vpravo obžalovaný Josef Š. pri príchode do pojednávacej miestnosti na Okresnom súde v Trnave vo štvrtok 16. marca 2023. Zdroj: FOTO TASR

Okresný súd (OS) v Trnave vymeral vo štvrtok na hlavnom pojednávaní v medializovanej kauze pestovania konope, známej ako mastičkár, obžalovanému Josefovi Šipošovi trest odňatia slobody vo výške osem rokov so zaradením na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia a k tomu trest prepadnutia veci. Rozsudok nie je právoplatný, obhajoba si ponechala zákonnú lehotu 15 dní na vyjadrenie o odvolaní.

Muža, ktorý z marihuany vyrábal liečivé masti, už pozná celé Slovensko. Jeho prípad sa ťahá už dlhšiu dobu, naposledy ho krajský súd vrátil okresnému.

Dnes sa však Šípoš opäť postavil pred súd. Okresný súd v Trnave ho uznal vinným. Josefovi Šípošovi navrhol 8-ročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia, ochranný dohľad na 1 rok a tiež trest prepadnutia veci, digitálnej váhy a drvičky, ktoré súviseli s trestnou činnosťou.

Na OS sa pojednávanie vo veci konalo po štvrtý raz, trikrát prípad vrátil Krajský súd Trnava na opätovné prerokovanie. V porovnaní s predchádzajúcimi rozsudkami je aktuálny takmer o polovicu nižší, keď predošlé zneli na 20 a 15 rokov a na prepadnutie majetku.

Jozef vo väzbe strávil takmer tri roky, prepustený bol na slobodu na jeseň 2023. Kauza je od začiatku široko medializovaná s poukazom najmä na drakonicky vymeraný trest. U Jozefa Š. v roku 2021 v jeho dome v obci Dolné Zelenice v okrese Hlohovec počas policajnej razie zaistili 11 kilogramov konope, o ktorom tvrdil, že ho používa na výrobu mastí a tinktúr pre chorých, vrátane svojich rodičov.

Senát vo štvrtok vypočul súdneho znalca, ktorý vypovedal k dodatku k znaleckému posudku vzoriek konope. Uviedol, že vo vzorkách na kriminalisticko-expertízne skúmanie sa nachádzali aj neupotrebiteľné časti ako stonky. Obhajoba žiadala na pojednávaní o vykonanie novej analýzy, ale už vyseparovaných vzoriek, čo by znížilo celkový posudzovaný objem drogy. Podľa nej polícia pri pôvodnej analýze nedodržala vlastnú metodiku na analýzu vzoriek. Súd požiadavku zamietol.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie