fbpx

Nad Slovenskom sa opäť nachádza množstvo saharského prachu

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Dano Veselský

Silné južné prúdenie prináša do našej oblasti nielen teplý vzduch, ale aj saharský prach, ktorý pochádza z afrického kontinentu. Ten sa opäť vo veľkom nachádza v atmosfére nad naším územím. 

Ako informuje portál imeteo.sk, koncentrácie prachu ostanú v atmosfére nad Slovenskom celý tento týždeň, teda približne do nedele, kedy sa budú postupne presúvať viac na východ.

Pri pohľade zo satelitu vytvára saharský prach zaujímavú oblačnosť. Tým, že sú prítomne prachové častice vysoko v atmosfére, tieto častice vytvárajú kondenzačné jadrá a potom vzniká vločkovitá štruktúra.

Zaťaženie prachom nad Slovenskom bude pomerne výrazné, a to najmä v piatok predpoludním, kedy sa vo vzduchu bude nachádza najväčšie množstvo saharského prachu, predpovedá model SKIRON. Bude ho toľko, že môže dochádzať k tzv. suchému usadzovaniu, čo znamená, že čiastočky prachu budú padať „len tak“ z oblohy. Nepôjde však o veľké množstvo.

Keďže na Slovensku je tento týždeň prevažne oblačné počasie, tak prehánky budú na seba tiež viazať čiastočky prachu a sťahovať ich so sebou. Zrážky tak budú padať aj so saharským prachom tiež najmä v piatok, kedy má byť prehánok na našom území o čosi viac. Prach z oblohy môže mierne zašpiniť autá, okná či balkóny, a to na celom území Slovenska.

Saharský prach nie je v strednej Európe ničím výnimočným. Podľa meteocentra k nemu dochádza, keď je veľké množstvo prachu rozvíreného piesočnou búrkou pri tlakovej níži. Tá ho potom prenáša na veľké vzdialenosti smerom na sever. V roku 2021 sa tak napríklad v Pyrenejách objavil sneh s oranžovo-ružovým zafarbením.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie