fbpx

Financovanie vlády áno, Ukrajiny nie. Americký Kongres predchádza kolapsu

Vodca senátnej väčšiny Chuck Schumer. Zdroj: X/Jim Weed

Vedúci predstavitelia Kongresu USA oznámili, že dosiahli dohodu s cieľom zabrániť hroziacemu kolapsu verejných financií. Cieľom dohody je zabezpečiť dočasné financovanie, aby sa zabránilo zastaveniu činnosti federálnych agentúr a vládnych úradov. Plán na schválenie pomoci pre Ukrajinu, Izrael a ďalších spojencov zostáva v platnosti, upozornila agentúra AP.

Podľa nového plánu by Kongres dočasne financoval jeden súbor federálnych agentúr do 8. marca a druhý do 22. marca. Plán predpokladá, že zákonodarcovia medzitým schvália balíky zákonov, ktoré zabezpečia financovanie vlády do konca fiškálneho roka, uviedla agentúra AP. Snemovňa reprezentantov a Senát teraz budú musieť hlasovať a schváliť dohodu o dočasných finančných prostriedkoch pred konečným termínom, ktorým je piatková polnoc.

Medzitým zostáva pozastavené núdzové financovanie vo výške 95 miliárd dolárov (takmer 88 miliárd eur) pre Ukrajinu, Izrael a ďalších spojencov USA.

Americký prezident Joe Biden v pondelok vyzval lídrov Kongresu, aby dokončili schvaľovanie novej núdzovej pomoci pre Ukrajinu alebo Izrael a zabránili tak kolapsu financovania vlády, ktorý hrozí začiatkom budúceho mesiaca. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson po stretnutí vyjadril presvedčenie, že financovanie vlády sa podarí dohodnúť včas, ale o pomoci pre Ukrajinu sa nezmienil.

Stretnutie sa uskutočnilo v čase, keď v Snemovni reprezentantov už dva týždne leží návrh balíka dodatočnej podpory pre Ukrajinu, ktorý schválil Senát. Podľa lídra demokratickej väčšiny v Senáte Schumera bol Johnson pod tlakom ostatných účastníkov stretnutia v Bielom dome, aby nechal kongresmanov o tejto záležitosti hlasovať.

Johnsonov postoj k podpore Ukrajiny je nejasný. V krátkom vystúpení po stretnutí s Bidenom povedal, že „hlavnou prioritou“ krajiny je ochrana americko-mexickej hranice. Johnson pritom začiatkom tohto mesiaca spolu s ďalšími straníckymi kolegami potopil protiimigračný návrh, ktorý vyjednávači oboch strán v Senáte na žiadosť republikánov pripojili k balíku zahraničnej pomoci.

Na začiatku stretnutia Biden hovoril o „naliehavej potrebe“ uvoľniť ďalšie finančné prostriedky na podporu Ukrajiny, ktorá už tretí rok odoláva ruskej agresii. „Dôsledky nečinnosti sú každý deň hrozné,“ povedal prezident.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie