fbpx

Západní vojaci už na Ukrajine sú, len sa o tom nehovorí, upozorňuje anonym. Rozviedka jeho tvrdenie nevyvrátila ani nepotvrdila

Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/AP

Vojaci západných krajín už na Ukrajine pôsobia, len to ich vlády nepriznávajú. Uviedol to nemenovaný európsky bezpečnostný činiteľ, pričom mal na mysli špeciálne jednotky. Ukrajinská vojenská rozviedka jeho tvrdenie nevyvrátila ani nepotvrdila.

V posledných dňoch sa objavili správy, podľa ktorých niektoré západné krajiny nasadenie svojich vojakov na Ukrajine zvažujú, informuje spravodajstvo iDNES.cz.

„Všetci vedia, že na Ukrajine sú západné špeciálne jednotky. Len to oficiálne nepriznali,“ povedal denníku The Financial Times (FT) anonymný zdroj v reakcii na slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktoré predniesol na parížskom summite o podpore Ukrajiny, že poslanie západných vojakov na Ukrajinu nemožno do budúcnosti vylúčiť.

Podľa zdroja Macronovo vyhlásenie zacielilo na odstrašenie Ruska. FT uvádza, že francúzsky prezident nenavrhuje, aby západné vojská boli hromadne poslané na ukrajinský front, ale rušia tabu okolo možnosti ich zapojenia.

Francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné uviedol, že ak by Paríž vyslal na Ukrajinu vojakov, malo by to podobu špecifických misií, ako je odmínovanie, ochrana ukrajinskej kyberbezpečnosti alebo výpomoc s výrobou zbraní na mieste.

„Niektoré formy našej podpory by mohli vyžadovať prítomnosť vojakov na ukrajinskom území bez toho, aby sa (príslušníci francúzskych ozbrojených síl) zapájali do boja,“ uviedol Séjourné.

Nepotvrdil a ani nevyvrátil

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky GUR Andrij Jusov na otázku portálu Kyiv Post tvrdenie, že západné krajiny nasadzujú na Ukrajine špeciálne jednotky, nepotvrdil ani nevyvrátil.

Vyhlásil, že na Ukrajine bojujú občania iných štátov, ale deje sa tak dobrovoľne a so súhlasom ich vlád.

„Deje sa tak verejne a v rámci zákona. Toto môžeme potvrdiť. Pokiaľ ide o fámy a anonymné zdroje, zdržíme sa komentárov,“ povedal Jusov.

Americké dokumenty, ktoré unikli v marci  minulého roka uvádzali , že na Ukrajine pôsobia špeciálne sily niekoľkých štátov NATO. Najväčšia, o sile päťdesiatich ľudí, mala Veľká Británia, nasledovalo Lotyšsko, Francúzsko, USA a Holandsko. Británia uviedla, že správa je „veľmi nepresná“.

Kremeľ varoval, že ak by európske členské krajiny NATO poslali svojich vojakov bojovať na Ukrajinu, konflikt bude nevyhnutný.

„V prípade, že by vojaci členských krajín NATO bojovali na Ukrajine, treba hovoriť nie o pravdepodobnosti, ale o nevyhnutnosti konfliktu medzi Moskvou a NATO,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Pred pondelkovým summitom slovenský premiér Roberto Fico uviedol, že niektoré krajiny EÚ a NATO zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu. Česko, Nemecko, Poľsko, USA či Taliansko to odmietli, rovnako ako predstavitelia Aliancie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie