fbpx

Keď to nie je z mäsa, nehovorte tomu steak, nariadili francúzske úrady

Ilustračné foto. Zdroj: X/Luís Malhadinhas

Francúzska vláda v utorok vydala nariadenie, ktorým zakázala uvádzať na etikete vegetariánskych výrobkov výraz „steak“. Ten sa podľa nej smie používať iba na mäso. Vyhláška upravujúca používanie aj mnohých ďalších názvov požívatín na francúzskom území nadobudne platnosť za tri mesiace.

Rozhodnutie orgánov je reakciou na dlhodobé sťažnosti mäsového priemyslu, ktorý považuje výrazy ako „vegetariánska šunka“ alebo „vegánska klobása“ za mätúce pre spotrebiteľov.

Zoznam zakazujúci používanie živočíšnych názvov pre rastlinné výrobky obsahuje dvadsaťjeden výrazov ako sviečková, ribeye steak a rebierko, avšak taký hamburger na ňom napríklad uvedený nie je. Podľa francúzskej vyhlášky výrobcovia majú jeden rok na to, aby predali svoje existujúce zásoby, až potom sa začnú uplatňovať sankcie.

Agentúra Bloomberg uvádza, že cieľom tohto kroku je zvýšiť transparentnosť a odstrániť nejasnosti u spotrebiteľov. Pôvodný pokus z roku 2022 pozastavil tamojší najvyšší správny súd, ktorý zistil, že text je príliš vágny a neposkytuje spoločnostiam dostatok času na zmenu označenia potravín.

Zároveň podľa revidovanej vyhlášky môžu niektoré výrobky s malým obsahom rastlinných zložiek naďalej používať „mäsité“ názvy: To je prípad napríklad klobásy merguez, slaniny alebo cordon bleu. Napríklad slanina môže obsahovať maximálne pol percenta rastlinných zložiek, zatiaľ čo nugety môžu obsahovať až tri a pol percenta.

Na výrobky legálne vyrobené alebo uvádzané na trh v inom členskom štáte Európskej únie alebo v tretej krajine sa požiadavky tejto vyhlášky nevzťahujú.

Jednotlivcom, ktorí porušia zákon o označovaní, môže byť uložená pokuta až 1 500 eur, v prípade firiem sa môže zvýšiť až na 7 500 eur, uzatvára Bloomberg.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie