fbpx

Bol to Judáš a zradca, povedal otec ruského pilota zabitého v Španielsku

Ruský pilot po zbehnutí vysvetľoval médiám, prečo pristál na Ukrajine s cieľom vzdať sa tamojšej armáde. Zdroj: X/Massimo Siteni

Oleg Sivajev, údajný otec ruského pilota Maxima Kuzminova, ktorý vletel vojenským vrtuľníkom do neokupovanej časti Ukrajiny, nazval svojho syna Judášom. Kuzminova našli zavraždeného v Španielsku, čo podľa Sivajeva nie je žiadne prekvapenie, pretože nikto nemá rád zradcov, povedal.

„Samozrejme, že som očakával, že sa mu to stane,“ povedal Sivajev na prokremeľskom ruskom telegramovom účte Baza, ktorý je napojený na ruské bezpečnostné zložky. „Zradca je zradca,“ dodal. Webová stránka Politico uviedla, že sa jej nepodarilo nezávisle overiť jeho otcovský vzťah k zavraždenému mužovi.

Podľa Sivajeva sa jeho syn „správal ako Judáš“ a „žiadna strana nemá rada zradcov“. Vyjadril ľútosť nad dvoma ruskými vojakmi, ktorí pilota sprevádzali. „A zároveň mi je veľmi ľúto, že pre takú maličkosť zmenil stranu a zradil svoj domov, svoju krajinu, svojich blízkych,“ dodal.

Sivajev tvrdí, že svojho syna naposledy videl v roku 2013. Údajne mu povedal, že študuje na Západe a pracuje ako pilot.

Kuzminov vlani v auguste vletel na územie kontrolované Ukrajinou vo vrtuľníku Mi-8 spolu s ďalšími dvoma členmi posádky, ktorí netušili, čo sa deje. Podľa šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky GUR Kyryla Budanova sa dvojica vojakov pokúsila utiecť po tom, ako si uvedomila, kde pristála. Pri tom prišli o život.

Letec vopred kontaktoval GUR a zveril sa jej so svojím úmyslom dezertovať. Sľúbila mu bezpečnosť, nové doklady a peňažnú odmenu pol milióna dolárov (takmer 463-tisíc eur). Kuzminov uviedol, že jeho motívom bol odpor voči ruskej invázii na Ukrajinu.

Bujarý život

Pilot sa potom presunul do Španielska, kde podľa správ médií viedol pomerne neviazaný život plný častých bitiek, užívania drog a hlučných večierkov s prostitútkami. Kuzminovo prestrelené telo objavil správca v garáži obytného komplexu La Cala na španielskom pobreží Costa Blanca, kde žije veľa Rusov a Ukrajincov. Ukrajinská rozviedka potvrdila jeho smrť.

Podľa španielskeho denníka El País sú španielske tajné služby presvedčené, že za vraždou Kuzminova stojí Rusko. Úrady však tvrdia, že bude ťažké zhromaždiť dôkazy, ktoré by to potvrdili. Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová priznala, že vláda nevedela o tom, kde sa Kuzminov nachádza. Muž bol v Španielsku pod falošným menom.

Podľa minuloročnej správy ruské orgány nariadili Kuzminovu likvidáciu. Šéf ruskej zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin ho označil za „zradcu a zločinca“, ktorý „sa stal morálnou mŕtvolou vo chvíli, keď naplánoval svoj špinavý a hrozný zločin“.

Podľa denníka The New York Times Ukrajinci varovali Rusa, že mu hrozí nebezpečenstvo. On však na ich hrozby nedbal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie