fbpx

VIDEO: Texas zachvátili lesné požiare. Odstavili zariadenia na (de)montáž jadrových zbraní

Na snímke hasiči zasahujú pri požiari v texaskom Panhandle 27. februára 2024. Rýchlo sa šíriace lesné požiare podnietili v americkom štáte Texas evakuácie menších miest a vyžiadali si aj odstavenie tamojšieho závodu, v ktorom sa montujú a demontujú jadrové zbrane. Zdroj: FOTO TASR/AP

V dôsledku rýchlo sa šíriacich lesných požiarov v Texase na juhu Spojených štátov museli v noci zo stredy na štvrtok uzavrieť hlavné americké zariadenie na montáž a demontáž jadrových zbraní. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Lesné požiare v Texase, kde najväčší z nich spálil plochu s viac ako 1040 kilometrov štvorcových porastov, viedli aj k vyhláseniu stavu katastrofy v 60 okresoch. Na niektorých miestach bola prerušená diaľničná doprava a v dvojtisícovom meste Canadian a niekoľkých ďalších obciach v regióne bola nariadená evakuácia.

Plamene rozdúchava silný vietor, pričom k ich šíreniu prispieva nezvyčajne teplé počasie a vyprahnutá oblasť. Ich príčina dosiaľ nie je známa. Texaský republikánsky guvernér Greg Abbott vyhlásil stav katastrofy pre 60 okresov. Texasania sú vyzvaní, aby obmedzili aktivity, ktoré by mohli spôsobovať iskry, a aby prijali preventívne opatrenia s cieľom udržať svojich blízkych v bezpečí,“ povedal Abbott.

Poveternostné podmienky sa v oblasti zrejme v najbližších dňoch nezlepšia, pričom lesné požiare tak môžu podľa Abbotta ešte nabrať na intenzite a byť nebezpečnejšie.

V oblasti Panhandle na severe Texasu dočasne odstavili prevádzku tamojšieho závodu Pantex zameraného na montáž a demontáž jadrových zbraní, najväčšieho svojho druhu v USA. Vedenie závodu oznámilo, že z tohto miesta evakuovalo všetkých okrem vyslovene nevyhnutných zamestnancov. Na mieste sú zároveň hasiči, pripravení zasiahnuť, ak by si to situácia vyžadovala.

Vedenie rozľahlého závodu, ktorý zamestnáva viac ako 4 200 pracovníkov, uviedlo, že požiar v okolí nie je pod kontrolou a pozornosť sa teraz sústreďuje na evakuáciu. Práce v závode sú až do odvolania pozastavené.

Posledná nová jadrová bomba v zariadení, ktoré sa nachádza asi 48 kilometrov východne od texaského mesta Amarillo, bola dokončená v roku 1991, ale odvtedy zamestnanci demontovali tisíce ďalších.

Viacero požiarov bolo hlásených aj v okresoch hraničiacich s americkým štátom Oklahoma, kde boli tiež na niektorých miestach nariadené evakuácie. Týkalo sa to najmä mestečka Canadian s približne 2 000 obyvateľmi aj neďalekej ešte menšej obce Miami.

Meteorologická služba vydala tzv. červené výstrahy pred rizikom požiarov aj pre niekoľko ďalších štátov v strednej časti USA.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie