fbpx

Nové praktiky podvodných e-shopov. Takto rozoznáte falošný obchod

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/snowing

Na rastúci počet podnetov ohľadom internetového predaja značkového tovaru pod falošnou doménou upozorňuje Slovenská obchodná inšpekcia. Tieto podvodné e-shopy zneužívajú známe značky, pričom kopírujú dizajn a webové adresy stránok ponúkajúcich takýto tovar s cieľom zmiasť potenciálne obete. Poukázala na to polícia na sociálnej sieti.

Prevádzkovatelia podvodných webov si najskôr zaregistrujú názov s doménou .sk tak, aby sa čo najviac podobal na originál zaregistrovaný pod inými doménami, ako .eu alebo .com. Prípadne kopírujú originálnu slovenskú stránku a to tak, že v adrese doplnia alebo zmenia slovo. Podľa polície ide najčastejšie o obchody s obuvou, oblečením a iným značkovým tovarom.

Takto podvodníkov prekuknete

V prvom rade, ako takémuto podvodu nenaletieť je dôležité si skontrolovať webový odkaz e-shopu. Pri overovaní, či ide o originál, môžu pomôcť aj recenzie od iných používateľov, dostupné na pár klikov, radí polícia.

O internetovom obchode veľa napovedia aj informácie, ktoré o sebe zverejní. „Či je zverejnená identita prevádzkovateľa alebo predávajúceho, obchodné meno a jeho sídlo, prípadne, aké informácie o sebe daný obchod uvádza. V mnohých prípadoch sú tieto informácie veľmi strohé, ak sú nejaké vôbec zverejnené,“ skonštatovala polícia.

Pripomína, že často na podvodných e-shopoch chýbajú akékoľvek obchodné podmienky. Varovným signálom môže byť pri ponuke kontaktných informácií zobrazenie anonymného formulára pre otázky.

Dôležitým indikátorom môžu byť aj podozrivo nízke ceny ponúkaného tovaru, čím „zákazníkov“ lákajú. Ako ďalší signál polícia uviedla spôsob platby. Podvodné obchody ako jedinú možnosť úhrady objednávky ponúknu platbu vopred.

Ak sa stanete obeťou takéhoto podvodu, prípadne podvodníkom poskytnete vaše citlivé údaje, ako napríklad údaje platobnej karty či osobné údaje, neváhajte kontaktovať políciu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie