fbpx

Chyba za miliardy. Zürišským úradníkom dorazili omylom dvojnásobné výplaty

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK)

Úradníci vo švajčiarskom Zürichu si finančne prilepšili, hoci len na malú chvíľu. Kvôli technickej poruche im totiž februárová výplata dorazila na účty hneď dvakrát. Mestský úrad sa pracovníkom ospravedlnil a snaží sa teraz získať peniaze späť. Niektorí dotknutí posmešne označovali omylom zaslané sumy za „kompenzáciu za infláciu“ a dožadovali sa skorého opakovania.

Podľa vyhlásenia finančného oddelenia mesta Zürichu v pondelok 26. februára, teda v deň výplaty za február, pracovníci na svoje účty dostali približne 175 miliónov frankov, teda viac ako 180 miliónov eur. Podľa agentúry Bloomberg sa teraz úrad snaží vymyslieť najjednoduchší postup, ako by 30 000 dotknutých zamestnancov mohlo prebytočnú čiastku vrátiť.

Personálne oddelenie úradu spolu so Zürišskou kantonálnou bankou, odkiaľ peniaze putovali, plánuje teraz rozoslať klasický list všetkým zamestnancom, v ktorom banka vyzve zamestnancov na vrátenie jednej z prevedenej čiastky. QR kód pre bankové údaje a zodpovedajúce platobné údaje budú v liste priložené. Termín splatenia je však stále otvorený.

„Tento postup je síce zložitý, ale stále najjednoduchší,“ vysvetľuje hovorkyňa úradu Claudia Naegeliová. Zasielanie e-mailom neprichádza do úvahy. „Nemôžeme predpokladať, že všetci zamestnanci majú počítač a e-mailovú adresu,“ tvrdí.

Na vine je chybný softvér

Prevody platov v meste zabezpečuje Zürišská kantonálna banka (Zürcher Kantonalbank). Vyšetrovanie odhalilo, že výplata miezd za február sa uskutočnila chybne kvôli chybnému softvéru jedného z dodávateľov, spoločnosti Swisscom. „Swisscom si je vedomý závažnosti tohto incidentu a ospravedlňuje sa za spôsobené nepríjemnosti,“ komentovala chybu spoločnosť. Podľa švajčiarskych novín Neue Zürcher Zeitung zatiaľ nie je isté, či sa na úhrade dodatočných nákladov spojených s incidentom bude Swisscom taktiež podieľať.

Technická chyba podľa Bloombergu spôsobila aj vlnu telefonátov, v ktorých sa zamestnanci pýtali úradu na peniaze navyše. Na intranete mesta potom niektorí posmešne označovali omylom zaslané čiastky za „kompenzáciu za infláciu“ a dožadovali sa skorého opakovania.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie