fbpx

Peru vyhlásilo kvôli horúčke dengue na väčšine územia zdravotnícku núdzu

Horúčku dengue prenášajú vírusom komáre. Zdroj: X/Cursos CPT, NowMyNews

Horúce a vlhké počasie v Peru vytvorilo perfektné podmienky pre rýchlejšiu reprodukciu komárov, ktorí sú hlavnými prenášačmi horúčky dengue. Juhoamerická krajina kvôli vírusu vyhlásila zdravotnícku núdzi na väčšine územia.

Peru vyhlásilo zdravotnícku núdzi vo väčšine svojich provincií kvôli rastúcemu výskytu horúčky dengue. Oznámil to minister zdravotníctva César Vásquez, píšu dnes agentúry AP a Reuters. Situácia je vážna predovšetkým na severe krajiny. Celkovo sa v Peru od začiatku roka nakazilo horúčkou dengue vyše 31 300 ľudí, 32 z nich zomrelo.

Infekčnú chorobu prenášajú komáre. „Počasie vytvorilo perfektné podmienky pre rýchlejšiu reprodukciu komárov,“ uviedol Vásquez. Peru od konca roka zaznamenáva vysoké teploty a výdatné zrážky, čo podľa agentúry Reuters súvisí s fenoménom El Niño.

Stav zdravotníckej núdze úrady vyhlásili v 20 z 25 provincií. Najhoršia situácia je na severe krajiny, kde sú už nemocnice preplnené. Stav núdze umožní posilniť fungovanie zdravotníckych orgánov. V minulom roku sa v Peru horúčkou dengue nakazilo 269 000 ľudí a zomrelo 429.

Medzi príznaky patrí vysoká horúčka, bolesti hlavy, vracanie, bolesti svalov a kĺbov a svrbivá kožná vyrážka. V niektorých prípadoch sa môže choroba rozvinúť v závažnejšiu krvácavú formu, ktorá môže spôsobiť aj smrť. Silný výskyt tento rok zaznamenáva aj Brazília.

Čo je horúčka dengue?

Horúčka dengue prebieha u 80 percent nakazených so žiadnymi alebo len miernymi symptómami nerozoznateľnými od obyčajnej horúčky. Asi u piatich percent nakazených má ale vážny priebeh. Ten môže vyzerať rôzne, pretože existuje viac typov tejto choroby. Typická je okrem vysokej horúčky extrémna bolesť kĺbov a svalov a vyrážka podobná osýpkam.

Najnebezpečnejšie sú tzv. hemoragická horúčka dengue, ktorá spôsobuje krvácanie a zníženie hladiny krvných doštičiek a tzv. šokový syndróm dengue, v dôsledku ktorého môže nebezpečne klesnúť krvný tlak.

Komáre prenášajúce chorobu sa vyskytujú najmä v tropických oblastiach okolo rovníka. Podľa WHO sa chorobou nakazí asi 100 až 400 miliónov ľudí ročne.

Proti chorobe neexistuje žiadna vakcína ani lieky. Kľúčové je preto predísť uštipnutiu komárom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie